«Καταλαμβάνουμε, δημιουργούμε, ζούμε, ονειρευόμαστε». Με αυτό το σύνθημα ομάδα αντιεξουσιαστών καλούσε σε εκδηλώσεις τον περασμένο Μάιο για το Στέκι του Βιολογικού, με αφορμή την 26η επέτειο λειτουργίας του στον ισόγειο χώρο στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Αυτό που δεν αναφερόταν στην αφίσα ήταν πως πρόκειται για πανεπιστημιακή ιδιοκτησία, η οποία υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστήριο ή βιβλιοθήκη για όλους τους φοιτητές, αλλά βρίσκεται υπό κατάληψη τα τελευταία 26 χρόνια!

Ο εντοπισμός δίπλα στον χώρο 20 βομβών μολότοφ το περασμένο Σάββατο αλλά και η χθεσινή ανακάλυψη άλλων 13 μολότοφ, που βρέθηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ επί της οδού Εθνικής Αμύνης, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και έχουν ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με την αδράνεια στον τερματισμό τέτοιων καταλήψεων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι βρέθηκαν μολότοφ στον χώρο του ΑΠΘ ο Κωνσταντίνος Χρυσάφης, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο τις επόμενες ημέρες. «Είναι κοντά και η ΔΕΘ όπου κάθε χρόνο έχουμε επεισόδια», σχολιάζει στα «ΝΕΑ» και συμπληρώνει πως το σύνολο των καθηγητών είναι αντίθετο στις καταλήψεις αυτές.

«Πρόκειται για ένα γενικότερο φαινόμενο, όπου υπάρχουν εδάφη του πανεπιστημίου των οποίων δεν μπορεί να ανακτήσει την κυριαρχία, τη χρήση τους», λέει στα «ΝΕΑ» και ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου, ο οποίος αναφέρει πως είναι άγνωστο ποιοι έχουν σήμερα το Στέκι του Βιολογικού και αν είναι ή όχι φοιτητές.

«Αδρανούν οι πάντες γιατί κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη», σχολιάζει ο κ. Καλογήρου για την απουσία πρωτοβουλιών ώστε να λήξει η κατάληψη και προσθέτει: «Η λογική που κυριαρχεί είναι «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη» και ο καθένας αποφεύγει στη διάρκεια της θητείας του να βγάλει το φίδι από την τρύπα».

Αναγνωρίζει βέβαια πως δεν είναι εύκολο και θα πρέπει κανείς να συγκρουστεί. Στην απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τερματισμό των καταλήψεων επικεντρώνεται, από την πλευρά του, ο κ. Χρυσάφης. «Για να μπορέσουν να εκκενωθούν αυτοί οι χώροι απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης και αντίστοιχες υπηρεσίες για να την υλοποιήσουν», αναφέρει και δίνει έμφαση στην άμεση επαναχρησιμοποίηση των χώρων.

«Ακόμη και αν με τη βοήθεια της Αστυνομίας ή άλλων μονάδων διώξουμε τους καταληψίες, θα πρέπει την ίδια στιγμή οι χώροι να χρησιμοποιηθούν για άλλες δραστηριότητες. Αμα μείνουν έστω και 24 ώρες χωρίς κάποια χρήση υπάρχει κίνδυνος επανακατάληψης», επισημαίνει. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να χρησιμοποιούνται όλοι οι ελεύθεροι πανεπιστημιακοί χώροι. «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να τους διώξουμε από το Φυσικό και να πάνε στο Μαθηματικό» λέει, παραπέμποντας και στη διακίνηση ναρκωτικών, που έφυγαν από άλλες περιοχές και πήγαν στο πανεπιστήμιο. Θετικό χαρακτηρίζει πάντως ο κ. Καλογήρου το γεγονός ότι πλέον γίνονται ανακοινώσεις σχετικά με ευρήματα στον χώρο των πανεπιστημίων. «Παλαιότερα η πανεπιστημιακή κοινότητα τα έκρυβε, φαίνεται ότι οι καιροί έχουν αλλάξει», υπογραμμίζει.

Ξαναμπήκαν

«Πριν από αρκετά χρόνια έγινε απόπειρα εκκένωσης του χώρου στο ισόγειο του Τμήματος Βιολογίας. Χτίστηκαν οι πόρτες, αλλά τις επόμενες ημέρες έσπασαν τα τσιμέντα και ξαναμπήκαν», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Χρυσάφης, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο τις επόμενες ημέρες