Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές την περασμένη εβδομάδα.

Από το πρωί της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός ξεκινά συσκέψεις με υπουργούς και γενικούς γραμματείς για τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις εν όψει της έλευσης της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Στην κορυφή των κυβερνητικών υποχρεώσεων βρίσκεται η κατάρτιση της λίστας με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Τα 12.500 ονόματα δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να είναι έτοιμα ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και ως εκ τούτου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει ώς την Παρασκευή την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα καταργούνται δομές και οργανικές θέσεις σε υπουργεία.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη έχει εικόνα για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο, κυρίως σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί τεχνολογικών ειδικοτήτων, καθώς και δημοτικοί αστυνομικοί.

Στις κυβερνητικές συσκέψεις που ξεκινούν στις 10 το πρωί της Τρίτης θα εξετασθεί επίσης η πορεία των εσόδων, από την οποία θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το«αγκάθι»των πλειστηριασμών

Σε μεγάλο «αγκάθι» για τον κυβερνητικό συνασπισμό εξελίσσεται το θέμα της άρσης της απαγόρεσυης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από το 2014, θέμα που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι αναζητείται η χρυσή τομή.

«Εάν δεν κάνουμε τίποτε, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο θέμα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ανέφερε πως κανείς δεν μιλά για γενική άρση της απαγόρευσης.

«Αυτή η συζήτηση που γίνεται είναι ότι αυτοί οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν, μπορούν να προσέλθουν στις τράπεζες να κάνουν διακανονισμό, μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα δάνεια που έχουν πάρει, να εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου και να μην το κάνουν.

Κανένας δεν μιλάει για άρση του πλειστηριασμού στον άνεργο, σε αυτόν που αντικειμενικά δεν μπορεί να πληρώσει λόγω της οικονομικής κρίσης και κανέναν δεν χτυπάει ο οποίος να μην μπορεί. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε για κριτήρια που να προστατεύεται πραγματικά αυτός που έχει ανάγκη» σημείωσε.