Πεσκανδρίτσα: την έκανε διεθνώς διάσημη ο «εθνικός» μας μάγειρος Λευτέρης Λαζάρου. Είναι ίσως το πιο άσχημο ψάρι της αγοράς αλλά και πεντανόστιμο, όπως και αν μαγειρευτεί, ψητό, τηγανητό με σκορδαλιά ή σούπα που γίνεται ακόμα πιο νόστιμη αν βράσετε και το κεφάλι της.

Τοννάκια Αλοννήσου: φιλέτα αιγαιοπελαγίτικου λευκού, ερυθρού και κιτρινόπτερου τόννου με ζουμερή σάρκα από διαφορετικά μέρη του ψαριού, σε σπορέλαιο, ελαφρά αλατισμένα, χωρίς συντηρητικά, πολύ καλύτερα σε γεύση από τους κονσερβοποιημένους τόννους.

Σαρδέλα Καλλονής: η παπαλίνα, όπως είναι γνωστή στον ομώνυμο κόλπο της Μυτιλήνης όπου ψαρεύεται, είναι μικρή, ζουμερή και αφράτη, με απίστευτη νοστιμιά. Ψάρι υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, φωσφόρο και πρωτεΐνη, είναι ο καλύτερος ουζομεζές όταν γίνεται ψητή στα κάρβουνα.

Μπουρδέτο: η αγαπημένη πικάντικη συνταγή των Κερκυραίων γίνεται με σκορπίνα, ντοματοπελτέ, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μπόλικο ελαιόλαδο και πιπέρι κόκκινο και μαύρο.

Καρπαθιώτικο: στην Κάρπαθο κάνουν στην κατσαρόλα μπαρμπούνι φιλεταρισμένο σε σάλτσα με τσιγαριστό κρεμμύδι, ντομάτα φρέσκια, αλατοπίπερο και λίγο κόκκινο πιπέρι. Μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο, στο Ακρογιάλι της Επιδαύρου θα δοκιμάσετε και άλλα είδη ψαριών που όμως ψήνονται στον φούρνο με τη σάλτσα.