Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις στη χώρα μας. Σε νέα παρέμβασή της από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε ακόμη μία φορά τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για παροχή βοήθειας προς την Αθήνα ώστε η χώρα να μπορέσει να μειώσει το χρέος της. Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου η Λαγκάρντ στην απόφαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας να ανακαλέσει τον εκπρόσωπό της στο Ταμείο, επειδή αυτός υποστήριξε ότι θα πρέπει να παγώσει η χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο αρθρογράφος των «New York Times» Ρότζερ Κοέν σε εκτεταμένη ανάλυσή του υποστηρίζει πως η χώρα μας αφήνει σταδιακά πίσω τα πιο δύσκολα και πως από την προσπάθεια που καταβάλλεται «σε μια δεκαετία η σοδειά (για την Ελλάδα) θα είναι πλούσια». Επίσης οι «Financial Times» καλούν τους Ευρωπαίους να πάρουν απόφαση ότι οφείλουν να λύσουν οι ίδιοι τα προβλήματα του οίκου τους –ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα, αποδεσμεύοντας από την προσπάθεια αυτή το ΔΝΤ.

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει ότι είναι κοινό μυστικό πως θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές και ότι σύντομα το Βερολίνο θα αναγκαστεί να παραδεχθεί την πραγματικότητα.

«Μένω στη δέσμευση που έχει εκφραστεί τρεις φορές από τους ευρωπαίους εταίρους ότι θα εξεταστούν οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα και βοήθεια ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί σημαντικά», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ από την αμερικανική πρωτεύουσα. Η Λαγκάρντ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να συνεχίσει να κάνει αποφασιστικά όπως τα χαρακτήρισε βήματα με στόχο την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αναστάτωση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης της επόμενης δόσης του Ταμείου προς τη χώρα μας ποσού 1,72 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ Πάουλο Νοκουέιρα Μπατίστα απείχε από την ψηφοφορία υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθούν άλλα δάνεια στην Ελλάδα επειδή υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να τα αποπληρώσει στο σύνολό τους. Στη συνέχεια η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της αναφέροντας ότι οι απόψεις του δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της χώρας. «Ηταν πολύ ατυχές που (η αναστάτωση αυτή) συνέβη υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, αλλά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που η θέση της Βραζιλίας ξεκαθαρίστηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο», ήταν το σχόλιο της Λαγκάρντ. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα επικοινώνησε απευθείας με την επικεφαλής του Ταμείου επισημαίνοντάς της πως η χώρα «υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα και ότι αν γινόταν να επαναληφθεί η ψηφοφορία η Βραζιλία θα υποστήριζε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μου τα είπε αυτά ο ίδιος ο υπουργός», ήταν τα λόγια της Λαγκάρντ σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Σε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη κίνηση ο Μπατίστα που εκπροσωπεί στο ΔΝΤ τη Βραζιλία και άλλες δέκα αναπτυσσόμενες χώρες είχε αναφέρει ότι η έκθεση του Ταμείου επισήμανε τον κίνδυνο να μην μπορεί να συνεχίσει να αποπληρώνει η Ελλάδα τα δάνεια που έχει λάβει από τους διεθνείς πιστωτές. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Μπατίστα ζήτησε να υπάρξει νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το υπάρχον ως δρακόντειο που δεν αφήνει ελπίδες στη χώρα μας να βγει από τη βαθιά ύφεση, στην οποία είναι βυθισμένη τα τελευταία έξι συνεχή χρόνια. Ο Μπατίστα υποστήριξε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί η Αθήνα δεν είναι ικανοποιητικό. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις αυτές ο Μπατίστα ανέφερε ότι οι απόψεις αυτές είναι δικές του και δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Βραζιλίας.