Εννέα Κτηματολογικά Γραφεία, εκ των οποίων τα πέντε θα αρχίσουν να λειτουργούν από σήμερα, εντάσσονται στο δυναμικό του Κτηματολογίου.

Με το άνοιγμα των Κτηματολογικών Γραφείων καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία σε αυτές τις περιοχές και όλες οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα θα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ).

Ειδικότερα, όπως έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σήμερα αρχίζουν τη λειτουργία τους τα Κτηματολογικά Γραφεία σε Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα, Καρδίτσα, Ναύπλιο και Σπάρτη.

Την Πέμπτη 1η Αυγούστου θα ανοίξουν Κτηματολογικά Γραφεία σε Κόρινθο, Τρίπολη και Πρέβεζα, ενώ την Παρασκευή 16 Αυγούστου θα αρχίσει η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου στη Λάρισα. Στις περιοχές αυτές έχουν καταγραφεί γύρω στα 700.000 δικαιώματα που αντιστοιχούν σε περίπου 350.000 δικαιούχους ακινήτων.

Η ιστορία του Κτηματολογίου άρχισε πριν από 18 χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε καλά, έπειτα από επτά χρόνια.

Μια πικρή ιστορία. Είναι μια ιστορία πικρή και ντροπιαστική για την Ελλάδα –αναγκάστηκε το 2001 να επιστρέψει 110 εκατ. ευρώ που είχαν καταβληθεί από το Β’ ΚΠΣ για να «τρέξει» το Κτηματολόγιο. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν υπερβάσεις και καθυστερήσεις στα προγράμματα κτηματογράφησης, αλλά κανείς δεν έχει καταδικαστεί γι’ αυτό.

Το έργο του Κτηματολογίου άρχισε πιλοτικά στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το διάστημα 1995-1999 υλοποιήθηκαν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα και έχουν καταγραφεί 6.700.000 δικαιώματα. Σε αυτές τις περιοχές λειτουργούν 96 Κτηματολογικά Γραφεία.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με αργούς ρυθμούς έως το 2001. Επανήλθε το 2007 όταν ανακοινώθηκε η κτηματογράφηση 107 περιοχών: 69 δήμοι και κοινότητες στην Αττική, 15 στη Θεσσαλονίκη και 23 περιοχές στη λοιπή χώρα.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, προκηρύχθηκε η κτηματογράφηση 11 ΟΤΑ στην Πάρνηθα και το 2011 έγινε η προκήρυξη για 7.000.000 δικαιώματα. Πρόκειται για δύο προγράμματα σε 268 κυρίως περιαστικούς δήμους και σε 10 νομούς σε όλη τη χώρα με εκτεταμένες αγροτικές εκτάσεις.

Το πρώτο Κτηματολογικό Γραφείο άνοιξε στο Κιλκίς την 1η Αυγούστου 2003. Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, αναμένεται το 2015 να λειτουργούν συνολικά 132 Κτηματολογικά Γραφεία.

Η Μέρκελ. Οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο έφτασαν να απασχολήσουν την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε», δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε συνέντευξη της στη ΝΕΤ, ενώ επανήλθε στο θέμα και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και αυτό, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα πράγματα του Κτηματολογίου, ήταν κυρίως μομφή για την καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, η οποία όπως είναι γνωστό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.