Το κλάμα ενός μωρού είναι ο πιο βασανιστικός ήχος για τους γονείς καθώς προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα. Πολλές φορές, οι γονείς δεν ξέρουν τον λόγο για τον οποίο κλαίει το βρέφος και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το κλάμα του.

Για αυτό οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο, όπως εξηγούν, αναλύει τον ήχο του κλάματος και διακρίνει διαφορετικά μοτίβα ώστε να εντοπίσει τυχόν ενδείξεις προβλημάτων υγείας.

Ο «αναλυτής κλάματος» που κατασκεύασαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ διακρίνει διαφορές στο κλάμα, τις οποίες δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση νευρολογικών προβλημάτων ή αναπτυξιακών διαταραχών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Το κλάμα μπορεί να σου πει κάτι που αλλιώς δεν μπορείς να καταλάβεις», τονίζει ο ψυχίατρος Μπάρι Λέστερ, μέλος της ομάδας που ανέπτυξε το λογισμικό. Για παράδειγμα, το σύστημα θα μπορούσε να εντοπίσει προβλήματα σε βρέφη που είναι πρόωρα, που αναπτύσσονται πιο αργά από το κανονικό ή που έχουν εκτεθεί σε ναρκωτικές ουσίες, λέει ο ίδιος.

Ο αναλυτής κλάματος αποτελείται από μια απλή ψηφιακή συσκευή ηχογράφησης και ένα λογισμικό που αναλύει τους ήχους και αποσπά τις πληροφορίες. Το σύστημα διασπά το ηχογραφημένο κλάμα σε τμήματα 10 μιλισεκόντ και μετρά την οξύτητα (ή συχνότητα) του ήχου, που δείχνει πώς δονούνται οι φωνητικές χορδές. Η μέση συχνότητα για ένα μωρό είναι 300 – 400 Hertz, εξηγεί ο Λέστερ.

Το κλάμα δύο μωρών μπορεί να έχει την ίδια συχνότητα, αλλά να ακούγεται διαφορετικό λόγω διαφοράς στο σχήμα της περιοχής των φωνητικών χορδών. Ο εγκέφαλος τροποποιεί την ένταση στις φωνητικές χορδές μέσω των κρανιακών νεύρων. «Καθώς το κλάμα ελέγχεται από τα κρανιακά (εγκεφαλικά) νεύρα, συνδέεται με τον εγκέφαλο», προσθέτει.

Το σύστημα μπορεί να αναλύσει και άλλα χαρακτηριστικά του κλάματος, όπως η ένταση, η διαστρέβλωση του ήχου και η χρονική διάρκεια. Ετσι «βλέπει» αν υπάρχει εγκεφαλικό ή νευρολογικό πρόβλημα.

Μερικά μωρά κλαίνε σπάνια γιατί το νευρικό τους σύστημα δεν αντιδρά σωστά. Αλλα κλαίνε με το παραμικρό. «Μόνο που τα ακουμπάς κλαίνε σαν να πονάνε», εξηγεί ο Λέστερ.

Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ερευνητές στη Σκανδιναβία πρόσεξαν ότι τα μωρά με δυσμορφίες και διαταραχές είχαν περίεργο κλάμα. Ενα παράδειγμα είναι η γενετική πάθηση εξαιτίας της οποίας τα μωρά παράγουν ήχους σε υψηλές συχνότητες και ακούγονται σαν γάτες. Αυτά τα μωρά βγάζουν περίεργο ήχο όταν κλαίνε. Τότε, οι ειδικοί κατάλαβαν ότι το κλάμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη ψυχολογικών διαταραχών.

«Ο αναλυτής μας δεν είναι τεστ αίματος για να βρει συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις, αλλά καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει ο Λέστερ, ο οποίος συμπληρώνει ότι ο εγκέφαλος ενός μωρού είναι «εύπλαστος». Η ανάπτυξή του εξαρτάται κατά πολύ από το σπιτικό περιβάλλον τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το πώς κλαίει το μωρό επηρεάζει και την αντίδραση των γονέων.

Βγαίνει στην αγορά

Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Journal of Speech, Language and Hearing Research» τον Ιούνιο. Είναι σχεδόν έτοιμο και μόλις ολοκληρωθεί, ο Λέστερ και οι συνεργάτες του θα το διαθέσουν δωρεάν online. «Οσο πιο εύκολα μπορεί να το βρει κάποιος τόσο πιο πολλοί θατο χρησιμοποιήσουν», τονίζει ο επιστήμονας.