«Η μεγαλύτερη υστέρηση, και σε ορισμένες περιπτώσεις προχειρότητα, εμφανίζεται στις μεταρρυθμίσεις» σημειώνεται σε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Το Γραφείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα το 2014 και ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από τους εταίρους στην ΕΕ είναι η υλοποίηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενο δε στην τακτική της τρόικας επισημαίνει ότι «έχει επιλέξει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων».

Τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί χειρότερη κρίση

«Δεν υπάρχουν περιθώρια, το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει μετά το 2014 να καλυφθεί με νέα μέτρα λιτότητας. Η λύση είναι μόνο οι μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή προς την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της ΕΕ που θα καλύψει το κενό αυτό. Επομένως η περίοδος έως το 2014 είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγουμε χειρότερη κρίση».

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους για την οικονομία το διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2013, επισημαίνοντας ότι «η επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη θα αποδειχθεί απατηλό όραμα αν δεν εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις».

Υστέρηση στις μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενοι στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι «η μεγαλύτερη υστέρηση, και σε ορισμένες περιπτώσεις προχειρότητα, εμφανίζεται στις μεταρρυθμίσεις».

Επικαλούνται μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι σπουδαιότερες υστερήσεις, σύμφωνα με την έκθεση, σημειώνονται στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση, στις αποκρατικοποιήσεις, στο φορολογικό σύστημα, στην υγεία και την εκπαίδευση.

Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι η κατάσταση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παραμένει κρίσιμη και πολλά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί.

Εντούτοις, σημειώνουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην δημοσιονομική πτυχή του προγράμματος προσαρμογής.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, έχει καταφέρει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να βρίσκεται πολύ κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Την ίδια ώρα ωστόσο μια σειρά αρνητικοί παράγοντες υπονομεύουν την προσπάθεια. Αυτοί είναι: οι δημόσιες επενδύσεις που περικόπτονται συνεχώς, βασικά διαρθρωτικά προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή και το ασφαλιστικό εξακολουθούν να είναι απειλή για το μέλλον, ενώ το κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των ιδιωτών προμηθευτών του.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους αναφερόμενο δε στην τακτική της τρόικας, διαπιστώνει πως αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά ότι θα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί, «έχει επιλέξει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από