Ενας απόστρατος δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη συγγραφή, εκδίδει το πρώτο μυθιστόρημά του και αποκομίζει θετικές κριτικές. Σ’ αυτό όμως ακριβώς το σημείο βρίσκεται η ανατροπή. Η πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα δεν είναι κανενός άλλου παρά της δημιουργού του «Χάρι Πότερ» Τζ.Κ. Ρόουλινγκ.

Το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ απελευθέρωσε το εντυπωσιακό συγγραφικό δαιμόνιό της, είπε η Ρόουλινγκ για το αστυνομικό μυθιστόρημα «The Cuckoo’s Calling» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι ένας βετεράνος στρατιώτης που γίνεται ιδιωτικός ντετέκτιβ και καλείται να διαλευκάνει τον μυστηριώδη θάνατο ενός μοντέλου.

Κανένας δεν είχε ιδέα και όλοι σχεδόν οι κριτικοί βιβλίου αλλά και άλλοι, όσοι ασχολούνται με βιβλιοπαρουσιάσεις, είχαν να λένε τα καλύτερα γι’ αυτόν τον νεόκοπο συγγραφέα, πρώην μπαρουτοκαπνισμένο στρατιωτικό, που με το συγγραφικό ντεμπούτο του κιόλας προκάλεσε αίσθηση. Για «σπινθιροβόλo ξεκίνημα» έκανε λόγο ένας κριτικός κι ένας άλλος συνάδελφός του από τους κυριακάτικους «Τάιμς» του Λονδίνου έπλεξε το εγκώμιο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για την ικανότητά του να περιγράφει τα γυναικεία ρούχα με ακρίβεια και ορθότητα.

Την ίδια στιγμή κιόλας είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του συγγραφέα. Κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσε να ήταν ένα άλλο μυθιστόρημα μυστηρίου: ένας κριτικός βιβλίου, αν και εντυπωσιασμένος από το αντικειμενικά πολύ καλό δείγμα γραφής ενός άγνωστου μέχρι εκείνη τη στιγμή συγγραφέα, «τσιμπάει» δύο στοιχεία από το εκδοτικό εγχείρημα και αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητά του.

Με άλλα λόγια, οι «Τάιμς» ισχυρίζονται ότι άρχισαν να ερευνούν το πώς είναι δυνατόν ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, με μοναδική εμπειρία ώς τώρα από τον Στρατό και τη βιομηχανία ιδιωτικής φύλαξης, να γράφει με τέτοια αυτοπεποίθηση το πρώτο μυθιστόρημά του.

Η εφημερίδα εντόπισε κοινά στοιχεία ανάμεσα στον Γκάλμπρεϊθ και τη Ρόουλινγκ. Είχαν τον ίδιο ατζέντη, ενώ ο εκδοτικός οίκος Little, Brow & Co του «The Cuckoo’s Calling» ήταν εκείνος ο οποίος κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα για ενηλίκους της Ρόουλινγκ «Ενας ξαφνικός θάνατος» το περασμένο φθινόπωρο. Υποστήριξε, δε, η εφημερίδα ότι τα δύο βιβλία είχαν το ίδιο στυλ και παρόμοιο θέμα. «Ηλπιζα ότι το μυστικό του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ δεν θα αποκαλυπτόταν τόσο σύντομα, διότι έγραφα χωρίς άγχος», δήλωσε η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ.