Εκπληκτική ποικιλία ζωής αποδεικνύεται τελικά ότι περιέχει η περίφημη λίμνη Βοστόκ, η οποία βρίσκεται θαμμένη στους πάγους της Ανταρκτικής, σε βάθος μεγαλύτερο από 3 χιλιόμετρα.

Η λίμνη Βοστόκ καλύφθηκε από πάγο και απομονώθηκε από τον υπόλοιπο πάγο πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια. Πέρυσι τον Δεκέμβριο ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να διανοίξουν τον πάγο και να φθάσουν με ειδικό τρυπάνι έως την επιφάνεια των υδάτων της.

Δείγματα από νερό και από πάγο, τα οποία ανέσυραν έως την επιφάνεια για να τα αναλύσουν σε ειδικά εργαστήρια, αποδείχθηκε ότι περιείχαν μεγάλη ποικιλία απλών μορφών ζωής, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εντόπισαν DNA από περίπου 3.500 οργανισμούς, μονοκύτταρους και πολυκύτταρους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν άγνωστοι έως τώρα. Ο δρ Σκοτ Ρότζερς, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Bowling Green State του Οχάιο και επικεφαλής της ομάδας που έκανε τις αναλύσεις DNA, ανέφερε: «Εντοπίσαμε πράγματα τα οποία δεν περιμέναμε ότι θα βρούμε. Πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο να πιστέψουμε ότι μπορεί να υπάρχει ζωή σε ένα τόσο ακραίο περιβάλλον». Ανάμεσα στα βακτήρια που βρέθηκαν στα δείγματα υπήρχαν κάποια που συχνά εντοπίζονται στο πεπτικό σύστημα των ψαριών, μαλακόστρακων και ζωνοσκωλήκων, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι στη λίμνη μπορεί να υπάρχουν πιο περίπλοκες μορφές ζωής.

Επίσης, άλλες αλληλουχίες DNA που βρέθηκαν στη λίμνη έδειξαν ότι προέρχονται από οργανισμούς που είναι συμβιωτικοί με ζώα ή φυτά. Εικάζεται ότι πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια η λίμνη ήταν ανοικτή στην ατμόσφαιρα και περιβαλλόταν από δάση. Ισως τότε να αποτελούσε θαλάσσιο κόλπο και σίγουρα ζούσαν σε αυτήν πολλοί και πολύπλοκοι οργανισμοί.