Προκήρυξη παιδικών σταθμών

Μαρίλη Μανωλάτου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην προκήρυξη του 2013 για τους παιδικούς σταθμούς, μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών ζητούνται από τους γονείς τα εισοδήματα του 2011 και όχι αυτά του 2012 όπως θα έπρεπε (διότι κάποιοι γονείς το 2012, δηλαδή τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να ήταν άνεργοι). Εάν δεν πρόκειται για λάθος της ελληνικής γραφειοκρατίας, εάν δηλαδή δεν ζητείται το εισόδημα του 2011 εναλλακτικά στην περίπτωση που δεν έχει κατατεθεί στην Εφορία δήλωση του 2012, χωρίς όμως να αποκλείεται η κατάθεση του εκκαθαριστικού του 2012, τότε πρόκειται για ένα μέτρο μη λογικό και όχι σωστό, για ένα μέτρο άδικο, για ένα μέτρο μη ηθικό. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τους αρμοδίους, μου είπαν ενοχλημένοι ότι η εγκύκλιος είναι σαφής και ζητά εκκαθαριστικό της Εφορίας των εισοδημάτων του 2011 και όχι του 2012. Το θέμα αφορά χιλιάδες γονείς και παιδιά.

Εκμάθηση ξένων γλωσσών

Κλαίρη Γαλανάκη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Σε έναν κόσμο όπου οι χώρες του καθίστανται όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες, και νέες τεχνολογίες έχουν εξαλείψει τα σύνορα και τις αποστάσεις, δεν μπορούμε πια να παραμένουμε μονόγλωσσοι. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει γίνει αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τη σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η επιτυχία πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει ως ένα μέλος ενός παγκόσμιου χωριού, του οποίου τα μέλη ομιλούν μια ποικιλία γλωσσών. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν αποτελεί πλέον ένα χόμπι, αποτελεί μια αναγκαιότητα για τους σύγχρονους νέους.

Σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων δυσκολεύεται να κατακτήσει μια θέση στην αγορά εργασίας, ένα σίγουρο διαβατήριο για τη θέση αυτή αποτελεί η γνώση ξένων γλωσσών. Η γλωσσομάθεια είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχήν σε προσωπικό επίπεδο, μιας και ο νέος αποκτά μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Εάν βρεθεί, για παράδειγμα, σε μια ξένη χώρα θα καταφέρει να επικοινωνήσει με αλλόγλωσσους ανθρώπους, πράγμα που σίγουρα τονώνει την αυτοπεποίθηση του νέου. Διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα, την κριτική του ικανότητα, δημιουργεί νέους τρόπους σκέψης, νέες νοητικές δεξιότητες.

Σε κοινωνικό επίπεδο, μιας και η γλωσσομάθεια μπορεί να βοηθήσει τους νέους να ανακαλύψουν τον πολιτισμό της χώρας τους και να τον συγκρίνουν έπειτα με τον πολιτισμό άλλων χωρών. Διότι το να μιλούν μια ξένη γλώσσα σημαίνει πως υπεισέρχονται σ’ έναν κόσμο ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά, έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής. Ανακαλύπτουν επίσης καινούργιες ανθρώπινες συμπεριφορές, παύουν να έχουν προκαταλήψεις και επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους στην κοινωνία. Αρχίζουν να εκτιμούν τη διαφορετικότητα.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, η γλωσσομάθεια αποτελεί «κλειδί» για την επαγγελματική επιτυχία. Ειδικά στην Ευρώπη η γνώση και η ευχέρεια σε περισσότερες από δύο γλώσσες αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ξένες γλώσσες αποτελούν σημαντικό διαβατήριο προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στην αγορά εργασίας. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας αν και εξακολουθεί να κατέχει την πρωτοκαθεδρία δεν αποτελεί πλέον προσόν, μιας και θεωρείται δεδομένη.

Ακολούθως, η εκμάθηση γλωσσών, είτε για μελέτη, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, για τους σκοπούς της κινητικότητας, για ανταλλαγές, είτε για απλή προσωπική ευχαρίστηση είναι πλέον επιτακτική.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Γεώργιος Χατζηαθανασίου

ΠΡΕΒΕΖΑ

Από επαναστατικές κορόνες και κραυγές χορτάσαμε. Ομως, όταν γινόταν το έγκλημα, τότε όλοι «σφύριζαν αδιάφορα». Τα τελευταία 30 χρόνια, που γινόταν ένα απίστευτο πάρτι κρατικής σπατάλης και διαφθοράς, διαμαρτυρόταν κανείς; Τώρα πια, η χώρα είναι κολλημένη «με την πλάτη στον τοίχο»: Μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Μας λένε κάποιοι: «Αντισταθείτε στο Μνημόνιο για να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο». Ακούγεται σωστό. Τι δε μας λένε όμως; Απλά, ότι αν παραβιάσουμε μονομερώς το Μνημόνιο και δεν δοθούν οι επόμενες δόσεις του δανείου, τότε θα γίνουν ακόμα περισσότερες απολύσεις (λόγω πλήρους χρεοκοπίας).

Βέβαια, χρειαζόταν καλύτερη διαπραγμάτευση με τους ξένους δανειστές. Τα τελευταία 30 χρόνια τι γινόταν; Κομματικοί διορισμοί, τεράστια διόγκωση του Δημοσίου, σκάνδαλα, κρατική σπατάλη και διάλυση του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα.

Μετά τη διεθνή οικονομική κρίση, μεταξύ άλλων, άλλαξε και το εξής: τα δανεικά δεν δίνονται πια στη χώρα τόσο εύκολα και χωρίς όρους. Δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθεί όλο αυτό το απέραντο Δημόσιο.

Εχουμε έναν τεράστιο δημόσιο τομέα και από παραγωγικότητα και ιδιωτική οικονομία μηδέν! Ολοι φωνάζουν «κάτω τα χέρια από τους διορισμένους στους δήμους»! Δηλαδή, στους δήμους δεν έχει διορισθεί πλεονάζον («παραπανίσιο» που λέει ο λαός) προσωπικό για ρουσφετολογικούς λόγους; Δεν διορίσθηκαν χιλιάδες ψηφοφόροι σε όλο τον δημόσιο τομέα, που συντηρείται τόσα χρόνια με δανεικά;

Φυσικά, δεν μπορεί να απολύεται κόσμος, αν δεν αναζωογονηθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, ώστε να μπορούν τουλάχιστον να βρουν άλλη εργασία. Πιο λογική λύση θα ήταν οι μετατάξεις (μετακινήσεις) πλεονάζοντος προσωπικού σε πιο αναγκαίες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με πάγωμα των περαιτέρω προσλήψεων και όχι οι μαζικές απολύσεις.

Ωστόσο, το μόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει μακροπρόθεσμα είναι αναπτυξιακά μέτρα για τόνωση του παραγωγικού μηχανισμού, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ζητούν να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος. Παράλληλα όμως προσπαθούν να καταργήσουν το εξωτερικό δάνειο, με το οποίο καλύπτονται τα έξοδα του Δημοσίου και οι μισθοί των υπαλλήλων.

Φυσικά, στόχος είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το Μνημόνιο και από το εξωτερικό δάνειο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων, συστηματική αναδιοργάνωση και επέκταση της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας και γενικότερα τόνωση της παραγωγικής δραστηριότητας. Επίσης, με περιορισμό της φοροδιαφυγής και της περιττής κρατικής σπατάλης. Αυτά δεν γίνονται με κραυγές, ούτε με συνθήματα.

Απάντησησε δημοσίευμα για την ΕΡΤ

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έστειλαν επιστολή με αφορμή τη στήλη του Γιώργου Παπαχρήστου στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (σ. 8), στην οποία επισημαίνουν:

1. Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο της δειλίας και της χυδαιότητας. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, παραμένοντας στις θέσεις τους και προσφέροντας σε όλους τους Ελληνες ποιοτικό πρόγραμμα που συμβαδίζει με τις επιταγές του Συντάγματος και έχει την αναγνώριση όλης της ελληνικής κοινωνίας.

2. Ο «αόρατος» καταγγέλλων θα πρέπει –εάν διαθέτει έστω και ένα ψήγμα τιμής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας –να αποκαλύψει τουλάχιστον τη θέση εργασίας που κατείχε στην ΕΡΤ και εάν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνους που δικαιούνται της νόμιμης αποζημίωσης.

3. Οι αποζημιώσεις είναι νόμιμο δικαίωμα κάθε εργαζομένου, το δε ύψος τους καθορίζεται από σαφές νομικό πλαίσιο, προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, στο οποίο υπάγονται και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που υπέστησαν τις συνέπειες της αντισυνταγματικής πράξης της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στις νόμιμες συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

4. Περιέργως, η εν λόγω «ανώνυμη επιστολή» συμπίπτει χρονικά με την επώνυμη αρθρογραφία πρώην ειδικών συμβούλων της ΕΤ3 με σχέση εργασίας ΠΕΘ (Προσωπικού Ειδικών Θέσεων) και αποδοχές τριπλάσιες από τον μέσο όρο αυτών ενός δημοσιογράφου, οι οποίοι έχουν περάσει σε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο προπαγάνδας και λασπολογίας, προσδοκώντας ίσως κάποια… πρόσθετα οφέλη.

5. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Παπαχρήστος βρήκε την ευκαιρία να πραγματευθεί μια «πιασάρικη» ανώνυμη καταγγελία, η οποία στη συγκυρία δημιουργεί εντυπώσεις. Και είναι λυπηρό ότι, αν και έμπειρος στον χώρο των ΜΜΕ, εμφανίζεται να αγνοεί ότι ο κιτρινισμός εκθέτει και αυτούς που τον υιοθετούν άκριτα.

Για τον Λεωνίδα Κύρκο

Στο άρθρο του «Η πλειοψηφία της μιας ψήφου και το τέλος του Εμφυλίου» στο φύλλο των «ΝΕΩΝ» της Δευτέρας 8 Ιουλίου, ο Γιώργος Ρωμαίος εκ παραδρομής εμφανίζει τον Λ. Κύρκο μέλος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (της Κυβέρνησης του Βουνού στον Εμφύλιο). Μάλλον εννοεί τον Λεωνίδα Στρίγκο. Ο μακαρίτης ο Κύρκος δεν είχε καμία σχέση με αυτήν την κυβέρνηση.

Γ.Π.