Την τελευταία της πνοή άφησε η νεαρότερη ασθενής που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση βιοσυνθετικού οργάνου. Η δίχρονη Χάνα Γουόρεν είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση τραχείας, η οποία είχε δημιουργηθεί στο εργαστήριο από δικά της βλαστοκύτταρα.

Η μικρή είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση από τον δρ Πάολο Μακιαρίνι, συνεργάτη του Ιδρύματος Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει έξι τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Η δίχρονη ήταν η μικρότερη σε ηλικία ασθενής και επρόκειτο για την πρώτη του είδους μεταμόσχευση που έγινε στης ΗΠΑ, αναφέρουν οι New York Times.

«Η τραχεία δεν προκάλεσε κάποια επιπλοκή» επισήμανε ο δρ Μακιαρίνι, που ήταν και επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας. Οπως εξηγεί ο δρ Μαρτ Χόλτερμαν, «ο θάνατός της δίχρονης προήλθε μετά την επέμβαση που έκανε στον οισοφάγο. Στην πρώτη φάση οι πληγές δεν έκλεισαν ποτέ. Ετσι, πριν από ένα μήνα έκανε και δεύτερο χειρουργείο για αποκατάσταση των επιπλοκών του πρώτου. Αλλά παρουσίασε και νέες επιπλοκές και έφυγε από τη ζωή».

Από τη γέννησή της, η Χάννα είχε καταρρίψει όλες τις ιατρικές εκτιμήσεις, καθώς παιδιά που γεννιούνται δίχως τραχεία έχουν εξ’ αρχής 99% πιθανότητες να μην ζήσουν. Πριν τη μεταμόσχευση τραχείας η δίχρονη δεν μπορούσε να αναπνεύσει, να φάει, να πιει ή να καταπιεί.

Οι γιατροί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα όργανο χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του κοριτσιού, τα οποία καλλιέργησαν σε ειδικό πλαστικό σωλήνα. Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάστηκαν πολύ γρήγορα στο εργαστήριο σχηματίζοντας μια καινούργια τραχεία σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Οσο και αν ήταν αμφιλεγόμενη η χειρουργική επέμβαση θεωρήθηκε ευρέως ως η πιο σωστή για την επιβίωσή της.