Μέσα από συμπληγάδες περνάει η διαπραγμάτευση για το Δημόσιο όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας. Ενδεικτικό είναι πως ο υπουργός επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για την πορεία των συζητήσεων παραπέμποντας στο αυριανό νέο ραντεβού.

«Αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς εξελίχθηκαν» ήταν το στίγμα για τη συνάντηση που έδιναν στελέχη του υπουργείου μετά την αποχώρηση της τρόικας. Χωρίς να απορρίπτεται οριστικά το αίτημα παράτασης έως τον Σεπτέμβριο για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, διαφάνηκε πως υπάρχουν εμπόδια στην αποδοχή των σχεδιασμών για τις αποχωρήσεις, αλλά και τις δεξαμενές από τις οποίες θα αναζητηθούν οι πλεονάζοντες.

Από την πλευρά του υπουργείου απέφυγαν μάλιστα να απαντήσουν ακόμη και εάν τέθηκε στους επικεφαλής της τρόικας το αίτημα παράτασης. «Ηταν μία μακρά αλλά πιστεύω τελικά εποικοδομητική συζήτηση» περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «άκουσαν με πολλή προσοχή αυτά που είχαμε να πούμε». Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος. «Σχεδόν κανένα πρόβλημα» απάντησε, όταν ρωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αγκάθι των συζητήσεων, εκτός από την παράταση της διαθεσιμότητας, είναι και οι απολύσεις 4.000 υπαλλήλων ώς το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε στους επικεφαλής της τρόικας το χαρτί της ΕΡΤ και των 2.650 απολυμένων. Ωστόσο, παραμένει η απαίτηση για άλλες 1.350 απολύσεις και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αποφασιστεί από ποιους φορείς θα προέλθουν.

Οπως αναφερόταν, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτηρίζει τις απολύσεις «σημαντικό εργαλείο» για την ανανέωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Ειδικότερα, παραπέμπει στη συμφωνία με την τρόικα για καθεμία από τις 4.000 απολύσεις να προβλεφθεί και μία πρόσληψη νέων εξειδικευμένων υπαλλήλων μέσω αντικειμενικών διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Επιφυλάξεις φάνηκε να υπήρξαν στη χθεσινή συνάντηση και για τους φορείς από τους οποίους θα αντληθούν οι προς διαθεσιμότητα υπάλληλοι. Η ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί στην αυριανή συνάντηση να εξειδικεύσει περαιτέρω τις δεξαμενές και το χρονοδιάγραμμα υπαγωγής στο καθεστώς.

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ. Σε κάθε περίπτωση οι χώροι της Παιδείας και της Αυτοδιοίκησης –κυρίως δήμοι –εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές δεξαμενές από όπου μετά την αναδιάρθρωση των δομών και την κατάργηση θέσεων, θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό για διαθεσιμότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην προωθούμενη ρύθμιση για τους υπαλλήλους που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, εκτός από τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους –ανεξαρτήτως παράτασης ή μη –θα πρέπει να σχεδιαστεί και η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα άλλων 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του 2013, όπως ορίζουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν επίσης και τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων και αξιολόγησης συνολικά 450.000 υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτά.