Τα ποντίκια είναι τα πειραματόζωα που χρησιμοποιούνται προς όφελος του ανθρώπου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Κι αυτό διότι έχουν τα περισσότερα κοινά γονίδια με εμάς. Πρόσφατα, ειδικοί από το ερευνητικό κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά από ό,τι μέχρι σήμερα τα τρωκτικά που θυσιάζονται καθημερινά για τον άνθρωπο: δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό νοσοκομείο ειδικά γι’ αυτά. Οχι βέβαια για να τα θεραπεύσουν, αλλά για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τις μελλοντικές θεραπείες του ανθρώπου. Τα πρώτα αποτελέσματα για τον καρκίνο του προστάτη χαρακτηρίστηκαν «εντυπωσιακά».
Πριν ακόμη γεννηθεί το μικρό ποντικάκι, οι επιστήμονες του έχουν αντικαταστήσει δύο κανονικά γονίδια με δύο μεταλλαγμένα. Πρόκειται για γονίδια που ανευρίσκονται συχνά στα καρκινικά κύτταρα και αναπτύσσονται στον ανθρώπινο προστάτη. Ενώ ο μικρός ασθενής προσπαθεί να ξεφύγει από το τραπέζι της εξέτασης, ο γιατρός με μία μίνι συσκευή υπερήχων μετρά τον καρκίνο που έχει εμφανίσει στον προστάτη του. Είναι μόλις 2 χιλιοστά.

Το ποντίκι βρίσκεται στο πρώτο νοσοκομείο ποντικών στον κόσμο, το οποίο διαθέτει φαρμακείο για την προσαρμογή φαρμάκων στις κατάλληλες μικροδόσεις, μίνι μαγνητικό τομογράφο, μίνι αξονικό τομογράφο χρήσης ποζιτρονίων, ακόμη και μικροσκοπικά φορεία για να προωθούνται τα ζώα μέσα στους ειδικούς μικροσκοπικούς θαλάμους όπου εξετάζονται.

Η ιδέα να μελετηθεί ο καρκίνος εν τη γενέσει του και να «φυτρώσει» στο όργανο που πρέπει και όχι να εμφυτευτεί κάτω από το δέρμα, όπως γίνεται συνήθως, είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακή. Και ιδιαίτερα χρήσιμη για τον καρκίνο του προστάτη.
Κι αυτό διότι ο καρκίνος του προστάτη είναι περίπλοκος. Εμφανίζεται λόγω πολλών μεταλλάξεων. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να εξιχνιάσουντι προκαλούνένα ένα τα γονίδια, μειώνοντας τον «θόρυβο» από την περιπλοκότητα της νόσου.
Το ποντίκι μόλις μεγάλωσε και εμφάνισε τον καρκίνο μπήκε σε πρόγραμμα θεραπείας, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε ανθρώπους. Πρόκειται για «χημικό ευνουχισμό», ο οποίος επιτυγχάνεται με την αναστολή παραγωγής τεστοστερόνης από τους όρχεις. Ο όγκος, όπως γίνεται και στους ανθρώπους με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, για μικρό χρονικό διάστημα σταμάτησε να αναπτύσσεται. Αυτό όμως δεν διήρκεσε πολύ. Αρχισε πάλι να αναπτύσσεται και παρουσίασε αντίσταση στη θεραπεία. Οπως και ο άνθρωπος.
Επειδή ακριβώς όμως οι επιστήμονες ενέπλεξαν μόνο δύο γονίδια στη διαδικασία, είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να μάθουν για ποιους λόγους δεν συνεχίστηκε επιτυχώς η θεραπεία: «Μείναμε έκπληκτοι όταν ανακαλύψαμε ότι τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, αντί να σταματήσουν να αναπτύσσονται με τη θεραπεία, μετατράπηκαν σε μίνι ενδοκρινείς αδένες, οι οποίοι παρήγαγαν ανδρογόνα. Δηλαδή αυτό που είχαμε στοχεύσει με το φάρμακο και θέλαμε να σταματήσουμε, το κατήργησαν τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα», εξηγεί ο δρ Γλεν Τζ. Μπούμπλεϊ. Στην πραγματικότητα, τα καρκινικά κύτταρα ανέλαβαν την δουλειά των όρχεων. Επιπλέον, φάνηκε πώς καρκινικά κύτταρα που τους έχει διακοπεί η τροφή (τεστοστερόνη), βρήκαν έναν πολύ έξυπνο τρόπο να επιβιώσουν.

Το νοσοκομείο ποντικών, με το πρώτο πείραμα που έκανε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μελετών για τον καρκίνο στους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Genetics.