Αμφισβήτηση σεξουαλικής ταυτότητας

Είμαι γυναίκα 28 ετών και εδώ και 3 χρόνια έχω συνάψει ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Πρόσφατα ένιωσα την ανάγκη να κάνω σχέση με άντρα, αλλά αυτό με ταράζει γιατί προσπαθώ με κόπο

να αποδεχθώ ότι είμαι γκέι. Εχω ηθικές αναστολές και μου αρέσουν τα ξεκάθαρα πράγματα. Τι είμαι τελικά;

Είναι σαν να προσπαθείτε να τα ισορροπήσετε και να τα απαντήσετε όλα. Την ταυτότητά σας, τη σεξουαλικότητά σας, τις ηθικές σας αρχές κ.λπ. Στη φάση αυτή δεν είναι εφικτό και υπερέχει η ανάγκη να τα βρείτε με τον εαυτό σας, ακόμη και αν αυτά τα ερωτήματα μείνουν ανοικτά για ένα διάστημα. Δεν χρειάζεται συνεπώς να απαντήσετε στο ερώτημα «είμαι ή δεν είμαι γκέι» γιατί όσο πιέζετε τον εαυτό σας τόσο αποπροσανατολίζεστε από τις πραγματικές σας επιθυμίες και υποβάλλεστε σε φόβους και κανόνες. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι εκ φύσεως φασματική και κυμαινόμενη. Και ενδεχομένως διανύετε μία περίοδο όπου βρίσκεστε ακριβώς σε αυτό το μεταίχμιο. Εχετε όμως ανάγκη να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα και αυτό είναι το καίριο ζήτημα. Αραγε τι βαθύτερους ψυχολογικούς σκοπούς καλύπτει η ανάγκη σας να απαντήσετε με σαφήνεια αν είστε ή όχι γκέι; Να οργανώσετε τον ηθικό σας χάρτη; Να ενδυναμώσετε τις πεποιθήσεις σας; Να μη ρισκάρετε να χάσετε τον έλεγχο; Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και θα έρθειη στιγμή να κάνετε μια σχέση που θα σας καλύπτει, ανεξάρτητα από το φύλο του άλλου. Εκεί άλλωστε είναι το ζητούμενο στην αναζήτηση της ευτυχίας.

Κρίσεις άγχους

Είμαι 23 ετών και παθαίνω ταχυπαλμίες, πόνο και δυσφορία στο στήθος και φόβο ότι θα πεθάνω ή ότι θα τρελαθώ. Το πρόβλημα εμφανίστηκε ένα βράδυ που ένιωσα έναν πόνο στο στήθος και πανικοβλήθηκα. Εχω ιστορικό χρήσης ινδικής κάνναβης και είμαι αγχώδης άνθρωπος.

Τα συμπτώματά σας είναι χαρακτηριστικές κρίσεις πανικού οι οποίες εκδηλώνονται ως βραχείες αιφνίδιες και μη αναμενόμενες οξείες κρίσεις άγχους. Διαρκούν τουλάχιστον 10 λεπτά, όπου κυριαρχεί ένας έντονος φόβος μιας επερχόμενης ενδοψυχικής ή εξωγενούς απειλής. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα βρίσκεται σε μια κατάσταση ετοιμότητας και διέγερσης απέναντι στον κίνδυνο με αποτέλεσμα τα συμπτώματα που περιγράφετε (ταχυπαλμίες, πόνος στο στήθος κ.λπ.). Το βράδυ που νιώσατε έναν πόνο στο στήθος ήταν το ορόσημο της αρχής του προβλήματος. Επειδή σας φόβισε το κατά τα άλλα σύνηθες και αθώο αυτό σύμπτωμα, μπήκατε σε μια ανεξέλεγκτη ροή αρνητικών σκέψεων και καταστροφικών ερμηνειών πάνω στο σύμπτωμα και παγιδευτήκατε σε έναν φαύλο κύκλο φόβου μιας επόμενης κρίσης. Η αίσθηση ότι είστε ευάλωτο άτομο είναι μια παρενέργεια των κρίσεων πανικού. Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να τρελαθείτε ούτε να πεθάνετε από τις κρίσεις πανικού. Ωστόσο, για να μπορέσετε μέσα σας να επανακτήσετε τον έλεγχο του άγχους σας, μία σειρά συνεδριών ψυχοθεραπείας θα ήταν χρήσιμες. Το ιστορικό χρήσης ινδικής κάνναβης όπως και η αγχώδης δομή της προσωπικότητάς σας είναι πιθανόν να λειτούργησαν ως παράγοντες προδιάθεσης στις κρίσεις πανικού.

Νοσηρή ανησυχία

Εχω υπερβολικό άγχος για την εργασιακή μου απόδοση. Νιώθω ένα μόνιμο συναίσθημα ανησυχίας, φοβάμαι μη με απολύσουν. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι πάσχω από ψυχολογική διαταραχή;

Η ανησυχία προκαλείται από αρνητικές σκέψεις που σας οδηγούν σε νοητικές προσπάθειες να αποφύγετε μία επερχόμενη απειλή, όπως είναι π.χ. η πτώση της εργασιακής σας απόδοσης ή η απόλυση από τη δουλειά σας κ.ο.κ. Η ανησυχία γίνεται νοσηρή όταν είναι αναντίστοιχη με το μέγεθος της πραγματικής απειλής. Η ανησυχία που έχει μεγάλη ένταση, συχνότητα και διάρκεια περιγράφει μια αγχώδη διαταραχή που ονομάζεται γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. Τα καθημερινά προβλήματα που αφορούν θέματα υγείας, οικονομίας, εργασίας κ.λπ. μεταμορφώνονται σε εστία άγχους με αποτέλεσμα η ανησυχία για την έκβασή τους να γίνεται ανεξέλεγκτη. Η ψυχοκινητική διέγερση, η ευερεθιστότητα, η εύκολη κόπωση, η δυσκολία στη συγκέντρωση, τα απότομα κενά στη σκέψη, η μυϊκή ένταση και ο ελλιπής και μη ικανοποιητικός ύπνος είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα. Οι επιπτώσεις της νοσηρής ανησυχίας για το άτομο είναι ο εγκλωβισμός του σε μια ψυχολογία ετοιμότητας και αναμονής για μια επερχόμενη καταστροφή. Η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη και ανικανοποίητη. Η αδυναμία διαχείρισης του άγχους κατακλύζει τον ψυχισμό και οδηγεί σε καταθλιπτικά συναισθήματα. Η ανημπόρια και η έλλειψη αυτοπεποίθησης καραδοκούν. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε ότι η ανησυχία σας δημιουργείται από τις ερμηνείες που αποδίδετε στα γεγονότα, όχι από τα ίδια τα γεγονότα. Αλλάζοντας λοιπόν τις αρνητικές σκέψεις σας μέσα από το πρίσμα της λογικής και όχι του φόβου θα βοηθήσετε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Δρ Κλινικής Ψυχολογίας –ψυχοθεραπεύτρια

myrsi@hol.gr

twitter: @myrsi1