Σιωπή επικράτησε στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου για την ταινία «All Is Lost» στις Κάννες, όταν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ πήρε το λόγο. Ο 77χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης είχε πολλά να πει για τις ΗΠΑ «που έχασαν τον δρόμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και για τις εξελίξεις στην τεχνολογία «που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας».

«Κάποια πράγματα έχουν χαθεί» λέει ο Ρέντφορντ. «Το σύστημα των ηθικών αξιών είχε τρύπες τις οποίες δημιούργησαν τα σκάνδαλα, είτε ήταν το Γουότεργκεϊτ ή το Ιράν-Κόντρα. Η κατάσταση συνεχίζεται… Πίσω από όλη αυτή την προπαγάνδα υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα περιοχή, μια άλλη δηλαδή Αμερική η οποία δεν τραβάει την προσοχή μας. Αποφάσισα να κάνω αυτή την Αμερική αντικείμενο των ταινιών μου» σχολίασε ο Ρέντφορντ.

Ο βραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε επίσης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και για την εξέλιξη της τεχνολογίας.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Ο ίδιος ο πλανήτης μάς φωνάζει…. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, δίχως να μας ενδιαφέρει τι καταστρέφουμε, είτε είναι ο πολιτισμός των γηγενών Αμερικάνων, είτε το ίδιο το περιβάλλον» σχολίασε.

«Εχω παρακολουθήσει επίσης τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η τεχνολογία. Γίνονται όλο και πιο γρήγοροι. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να αναρωτιέμαι πόσο καιρό ακόμη θα συνεχιστεί αυτό πριν «εξαντληθεί»» είπε ο Ρέντφορντ.

Στην ταινία ο Ρέντφορντ υποδύεται έναν άνδρα μεγάλης ηλικίας ο οποίος κάνει ένα μοναχικό ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό του. Το σκάφος του συγκρούεται με ένα κοντέινερ που επιπλέει. Ο άνδρας θα καταφέρει να σφραγίσει την τρύπα αλλά θα δώσει μάχη για να βγει ζωντανός.

«Η ταινία επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει όταν δεν έχεις όλα αυτά (π.χ. την τεχνολογία). Το μόνο που έχεις είναι έναν άνθρωπο, μια βάρκα και τον καιρό. Μόνο αυτά» είπε.

Ο Ρέντφορντ εξομολογήθηκε ότι του άρεσε το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να καθίσει ο ίδιος αυτή τη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Καθώς μετά από οκτώ χρόνια (τελευταία φορά ήταν το 2005 στην ταινία «An Unfinished Life») αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία την οποία δεν σκηνοθετεί.

Οσο για την γνωριμία του με τον σκηνοθέτη Τζέι Σι Τσάντορ, το φεστιβάλ Sundance τους έφερε κοντά. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν η ταινία του Τσάντορ «Margin call» – με την οποία έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο – επιλέχτηκε για να παρουσιαστεί στο εν λόγω φεστιβάλ.

«Τράβηξε αμέσως την προσοχή μου. Επέμενε και πίστευε στο όραμά του, ενώ παράλληλα έδειχνε τον απαιτούμενο σεβασμό στους συνεργάτες του και μου έδωσε έτσι το κουράγιο να προσφέρω κι εγώ όσα περισσότερα μπορούσα στη συνεργασία μας» είπε ο Ρέντφορντ.