Η 27χρονη Ρούκεν διαβάζει Νίτσε και Αριστοτέλη, καπνίζει γαλλικά τσιγάρα και τον περασμένο μήνα σκότωσε τον πρώτο στρατιώτη με το ρωσικής κατασκευής αυτόματο όπλο της.

Οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία, που εν μέσω θρησκευτικού συντηρητισμού και ισλαμιστικών συνθημάτων έχουν γίνει τα πρόσωπο της εξέγερσης, νιώθουν άβολα καθώς βρίσκονται να πολεμούν δίπλα στη Ρούκεν, τη διοικητή μιας ομάδας 40 Συροκουρδισσών, οι οποίες μάλιστα δεν φορούν τις παραδοσιακές μαντίλες. «Για μένα αυτή δεν είναι μια μάχη μόνο για τον λαό αλλά μια μάχη και για τις γυναίκες», λέει η 27χρονη στον δημοσιογράφο των «Τάιμς». Ξεκουράζεται στον πάγκο ενός εγκαταλειμμένου κομμωτηρίου, ένα τετράγωνο μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου, στη συνοικία Σιχ Μακσούντ, στο Χαλέπι.

Εως πριν από έναν μήνα, τους δρόμους αυτής της κυρίως κουρδικής γειτονιάς δεν τους είχαν αγγίξει οι συγκρούσεις. Η κουρδική οργάνωση YPG, στην οποία ανήκει η Ρούκεν και συνδέεται με το ΡΚΚ στην Τουρκία, είχε διατηρήσει στάση ουδετερότητας με το συριακό καθεστώς, προστατεύοντας την περιοχή από την εισβολή των ανταρτών και επιτρέποντας στους παραστρατιωτικούς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να κάνουν εφόδους σε κρησφύγετα ανταρτών. Ομως στα τέλη Μαρτίου το YPG, τα μέλη του οποίου είναι αφοσιωμένα στον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ξαφνικά στράφηκαν εναντίον του καθεστώτος. Και έτσι ξαφνικά οι αντάρτες είδαν να πολεμούν δίπλα τους γυναίκες. «Υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών εδώ ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να πολεμήσουν ή δεν επιτρέπεται να εκφράζονται δυναμικά», προσθέτει η Ρούκεν. «Τα Καλάσνικοφ είναι για να σκοτώνεις, και φυσικά έχω σκοτώσει. Οι αντάρτες στην αρχή δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, αλλά τώρα έχουν αρχίσει και μου δείχνουν σεβασμό».

Η συνεργασία μεταξύ των Κούρδων –τα δύο εκατομμύρια των οποίων αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα στη Συρία –και των ισλαμιστών ανταρτών που θέλουν να ανατρέψουν τον Ασαντ είναι γεμάτη αντιφάσεις. Πολιτικά διχασμένοι και μεταξύ τους, οι περισσότεροι Κούρδοι επιδιώκουν ένα αυτόνομο Κουρδιστάν, στόχος πολύ διαφορετικός από εκείνον των αντικαθεστωτικών ανταρτών, οι οποίοι επιθυμούν τη δημιουργία ενός ισλαμιστικού κράτους. Παρά τις διαφορές, οι οποίες σε μέρη της Βόρειας Συρίας έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις, η είσοδος του YPG στον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος, τουλάχιστον στο Χαλέπι, φαίνεται τώρα να επεκτείνεται ανατολικά προς την καρδιά των κουρδικών περιοχών και κυρίως στην πόλη Καμισλί. Την περασμένη εβδομάδα μαχητές του YPG έστησαν ενέδρα σε στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος που πήγαιναν να ενισχύσουν τη φρουρά της αεροπορικής βάσης Μινάχ. Το καθεστώς απάντησε με αεροπορικές επιδρομές σε κουρδικά χωριά της περιοχής. Οσο για την κουρδική συνοικία μέσα στο Χαλέπι, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε χρήση χημικών.

Οι διοικητές του YPG αποδίδουν τη σύγκρουση με το καθεστώς στη σταδιακή διάβρωση της εμπιστοσύνης που υπήρχε, καθώς και στις διαπραγματεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης με το ΡΚΚ για να τελειώσουν οι συγκρούσεις στην Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές στο Ιράκ ανέφεραν πρόσφατα ότι λόγω της εκεχειρίας τουλάχιστον 1.500 μαχητές του ΡΚΚ μπήκαν στη Συρία για να προστατεύσουν τα εκεί κουρδικά εδάφη.