Στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων τα μητρώα των υπεράκτιων εταιρειών είναι ιδιωτικοποιημένα. Περισσότερες από 15 επιχειρήσεις έχουν λάβει άδεια από τις κρατικές Αρχές να συστήνουν, να φυλάσσουν και να τηρούν τα στοιχεία των οφσόρ που υπάγονται στη δικαιοδοσία του μικρού νησιωτικού συμπλέγματος της Καραϊβικής. Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν πλήρως συμμορφωμένες με τους κανονισμούς για τον έλεγχο των συνδεόμενων προσώπων και το ξέπλυμα χρήματος. Η Commonwealth Trust Limited (CTL), το «ιδιωτικό» μητρώο στο οποίο εντοπίζεται η Beeston Trading Corporation, δεν ήταν μια από αυτές. Για την ακρίβεια, η CTL θεωρούνταν μια από τις «σκοτεινότερες» εταιρείες παροχής υπηρεσιών μητρώου, η οποία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι παρείχε «πλαστά και παραπλανητικά στοιχεία» για οφσόρ σε δικαστικές Αρχές.

Από την παγκόσμια έρευνα για τις υπεράκτιες εταιρείες στην οποία συμμετέχουν «ΤΑ ΝΕΑ» προέκυψε ότι η CTL δεν συμμορφωνόταν με τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από το 2003, όταν είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτοι έλεγχοι που κατέδειξαν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Βάσει αυτών των κανονισμών, η CTL θα έπρεπε να τηρεί στοιχεία για τα συνδεόμενα πρόσωπα με τις οφσόρ και να έχει προβεί σε ελέγχους – είτε η ίδια είτε μέσω των συνεργατών της – ώστε να εξακριβώσει αν τα πρόσωπα αυτά έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες.

Η CTL δεν πραγματοποιούσε ουσιαστικούς ελέγχους έως και το 2009, οπότε αποφασίστηκε από τις Αρχές η απαγόρευση εγγραφής νέων οφσόρ μέχρι να συμμορφωθεί με τους νόμους για το ξέπλυμα χρήματος. Λίγο αργότερα το ιδιωτικό μητρώο πέρασε σε εταιρεία ολλανδικών συμφερόντων και έκτοτε θεωρείται ότι έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την τήρηση στοιχείων των συνδεόμενων προσώπων με τις οφσόρ. Ωστόσο, κατά την κρίσιμη περίοδο των μιζών για τους TOR-M1 έως και το 2004 που τέθηκε η Beeston Trading «εν υπνώσει», ο τρόπος με τον οποίο τηρούνταν τα αρχεία της CTL φαίνεται πως δεν ήταν συμμορφωμένος πλήρως με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Από την πλευρά του ο Τόμας Γουόρντ, συνιδρυτής και πρώην διευθυντής της CTL, δήλωσε στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων πως λόγω του μεγάλου αριθμού εγγραφών νέων εταιρειών στο μητρώο υπήρχε σημαντική πιθανότητα ελάχιστες από αυτές να δημιουργούν προβλήματα. «Οπως αποδείχθηκε, αυτή φαίνεται πως είναι η περίπτωση», παραδέχθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν από τον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, η CTL συνέστησε 23 οφσόρ οι οποίες φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Μαγκνίτσκι κατά την οποία υπεξαιρέθηκαν από τα ρωσικά κρατικά ταμεία και μεταφέρθηκαν μέσα από δαιδαλώδη υπεράκτια εταιρικά σχήματα περίπου 230 εκατ. δολάρια.