Εξι δωμάτια ενός παλιού αρχοντικού φιλοξενούν έξι νέους καλλιτέχνες: Οι Μαρία Θεοδωράκη, Ηλίας Παπαηλιάκης, Μιχαήλ Πυργέλης, Κώστας Σαχπάζης, Αλέξανδρος Τζάννης, Μαριάννα Χριστοφίδου προστίθενται στον κατάλογο των 52 καλλιτεχνών που έχουν αναδειχτεί από το 1999 μέσα από τη διοργάνωση των Βραβείων του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Το Μέγαρο Σταθάτου, το νεοκλασικό με τις υπέροχες γύψινες οροφές, τα ψηλά παράθυρα και τις λεπτομέρειες των εσωτερικών του χώρων μεταμορφώθηκε από χθες και για πέντε μήνες σε έναν ξενώνα σύγχρονης τέχνης. Σε αυτόν το χώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τα έργα των υποψηφίων για το 8ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013, περιμένουν τους θεατές τους για μία πρώτη ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών.

«Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ένας διευρυμένος μηχανισμός γνώσης και με αυτήν την έννοια η σύγχρονη τέχνη γίνεται ο μηχανισμός κατανόησης του παρελθόντος » υποστήριξε ο σύμβουλος του ΔΕΣΤΕ Γιώργος Τζιρτζιλάκης, μιλώντας για την «Αρχαιολογία του παρόντος» ως τίτλο εργασίας της φετινής διοργάνωσης.

Ενώ λοιπόν τα έξι έργα διαφέρουν στην τεχνοτροπία της δημιουργίας τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι καλλιτέχνες τους επιχειρούν να καταγράψουν το παρελθόν για να δώσουν το στίγμα της τέχνης του σήμερα.

Η Μαρία Θεοδωράκη πιο κοντά στην κυριολεξία της αρχαιολογικής έρευνας δημιουργεί με ένα ξύλινο κιβώτιο μεταφοράς εύθραυστων αντικειμένων και δύο κολώνες από χαρτί Α4 μία «κατάσταση» ανεύρεσης ταυτότητας για το κυκλαδικό ειδώλιο με αριθμό 253 που βρίσκεται στις προθήκες του Κυκλαδικού Μουσείου.

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης ζωγραφίζει αποσπασματικά μορφές , βλέποντας όπως λέει από το παράθυρο τους δρόμους πότε γεμάτους, πότε άδειους και συνθέτει μία μορφή ανάμνησης από το ταξίδι προς τα ανατολικά.

Ο Μιχαήλ Πυργέλης δηλώνει την αγάπη του για τα ταξίδια και μεταφέρει στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Σταθάτου την προσφιλή του τακτική να συλλέγει κομμάτια από παλιά αεροπλάνα που βρίσκει στην έρημο της Αριζόνα. Και στο στρογγυλό δωμάτιο ασχολείται με την αρχαιολογία των υλικών με θραύσματα από κομμάτια αεροσκαφών και κατασκευάζοντας τη δική του τράπουλα με διαφορετικές φιγούρες τζόκερ.

Ξύλο, λάδι, ύφασμα σε δέρμα, αλουμίνιο, χαλκό, κόκκινο πηλό χρησιμοποιεί ο Κώστας Σαχπάζης στα γλυπτικά του αντικείμενα που επίσης μοιάζουν με τμήματα μίας αρχικής ιδέας που συνεχώς μεταλάσσεται.

Ο Αλέξανδρος Τζάννης καταγράφει το αθηναϊκό αστικό τοπίο, κάνοντας μία ιδιότυπη βόλτα στην πόλη, με τρία έργα που παραπέμπουν σε χειροτεχνικές πρακτικές , στην ιερογλυφική γραφή και την εικονογραφία της επιστημονικής φαντασίας.

Η Μαριάννα Χριστοφίδου εντοπίζει τόπους και ανακαλύπτει ιστορίες σε παλιές φωτογραφίες. Και συνθέτει μία κατασκευή με πρωταγωνιστές μία σφηκοφωλιά και τη δική της σειρά γλυπτών από πέτρινα κάστανα βαφτίζοντας τη διαδικασία της αρχειακής καταγραφής , σύνθεσης και βιωματικής αφήγησης «blueville».

Το βραβείο που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το 1999 σε έναν έλληνα ή κύπριο καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό έχει στόχο να υποστηρίξει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και να εντάξει τους δημιουργούς της στον διεθνή σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο.

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκη Ιωάννου « το Βραβείο λειτουργεί πρωταρχικά ως δημιουργία μίας πλατφόρμας από την οποία οι καλλιτέχνες μπορούν να ξεκινήσουν να βοηθήσουν μόνοι τους τον εαυτό τους συνεχίζοντας να εξελίσσουν τη δουλειά τους». Σε αυτό το σκεπτικό της παροχής μέσων υποστήριξης νέων δημιουργών του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ συνεργάζεται και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εμπλουτίζοντας τη διοργάνωση με το δικό του πρόγραμμα «Βήμα στους Νέους» που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, διαλέξεις καλλιτεχνών, προβολές βίντεο και άλλες εκδηλώσεις .

* Η έκθεση ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΕΣΤΕ 2013 παρουσιάζεται έως 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Μέγαρο Σταθάτου (Βας. Σοφίας και Ηροδότου 1)