Αθήνα, 22 Απριλίου 2013: Οι «ευφυείς» όγκοι και η μάχη για την αντιμετώπισή τους βρίσκονται στο στόχαστρο της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. O καρκίνος δεν είναι μόνο μία ασθένεια. Είναι εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες και πολύ πιο περίπλοκες από ό,τι μπορούσαμε μέχρι σήμερα να φανταστούμε.Η αντιμετώπιση αυτού του «έξυπνου εχθρού» επιβάλλει πλέον την ερευνητική δραστηριότητα στο πλαίσιο συντονισμένων ομάδων που περιλαμβάνουν γιατρούς, μοριακούς βιολόγους, φυσικούς, ακόμα και ειδικούς της πληροφορικής.

«Φωτίζοντας το σκοτάδι: Καινοτόμες στρατηγικές για “ευφυείς” όγκους» είναι το θέμα του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας και του 13ου ΠανελληνίουΣυνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που διοργανώνουν για πρώτη φορά φέτος από κοινού η Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.). Σύμφωνα με δήλωση των εκπροσώπων των φορέων διοργάνωσης του συνεδρίου, «στόχος του φετινού συνεδρίου είναι αυτό να αποτελέσει σταθμό ανεφοδιασμού στην ταχέως ανανεωνόμενη επιστημονική πραγματικότητα και φραγμό στις ατεκμηρίωτες απόψεις που εξακολουθούν να κατακλύζουν την καθημερινότητά μας», απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για αναζήτηση νέων καινοτόμων στρατηγικών στην αντιμετώπιση των «έξυπνων όγκων», ιδιαίτερα κατά τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που ζούμε σήμερα.

Στις εργασίες του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Απριλίου 2013 στην Αθήνα, ξενοδοχείο Intercontinental, συμμετέχουν ενεργά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Μοριακής Ογκολογίας και ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας –Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι εκπρόσωποι των φορέων διοργάνωσης υπογράμμισαν τις έντονες πιέσεις που ασκούνται για δημοσιονομική πειθαρχία, που έχει ως αποτέλεσμα την αναχαίτιση της επιστημονικής εξέλιξης. «Η υποστήριξη της καινοτομίας στην ογκολογία», συμπλήρωσαν «είναι αναγκαίο να μεταφραστεί σε κέρδος για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου και, επιπλέον, να οδηγήσει σε εξατομίκευση της αντιμετώπισης, τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά».

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμονες της υγείας από όλα τα νοσοκομειακά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και από σημαντικά ερευνητικά κέντρατου εξωτερικού.Ως επίσημοι προσκεκλημένοι του συνεδρίου, ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας και Πρόεδρος του ECCO (Εuropean Cancer Organization), κ. C. Vande Velde, θα τιμήσει το συνέδριο με ομιλία του με θέμα «Κάθε ασθενής με καρκίνο αξίζει το καλύτερο» ενώ το πρόβλημα της κάλυψης των νεότερων ογκολογικών θεραπειών από τα ασφαλιστικά ταμεία στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, θα καλύψειο κ. Richard Sullivan, καθηγητής Πολιτικής για τον Καρκίνο και την Παγκόσμια Υγεία στο Kings College του Λονδίνου.