Το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής ανέλαβε τη διερεύνηση του παραλίγο μακελειού στη Μανωλάδα Ηλείας. Οι τρεις επιστάτες που «πλήρωσαν» τους εργάτες πυροβολώντας τους με κυνηγετικά όπλα και περίστροφο, παρέμεναν ασύλληπτοι έως αργά χθες τη νύχτα. Ωστόσο, από τις μαρτυρίες των εργατών που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία φαίνεται ότι πήγαν στη συνάντηση μαζί τους έτοιμοι για όλα. Ακόμη και για να σκοτώσουν. Τα γεγονότα προκάλεσαν κατακραυγή και καταδικάστηκαν από όλο τον πολιτικό κόσμο, φορείς και οργανώσεις.

Στη Μανωλάδα επρόκειτο να βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες των ερευνών, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για την άμεση απόδοση ποινικών ευθυνών.

Ομως το ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας για τη σύλληψη των τριών φυσικών αυτουργών που τραυμάτισαν τους εργάτες δεν είχε αποδώσει μέχρι εχθές το βράδυ. Πρόκειται για τρία άτομα, ηλικίας 39, 27 και 21 ετών, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στις Αρχές. Η Αστυνομία, μάλιστα, ανέμενε την εισαγγελική άδεια για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών τους, προκειμένου να διευκολυνθεί στον εντοπισμό τους. Χθες το πρωί στην περιοχή Πηνείας Αμαλιάδας συνελήφθη 38χρονος ο οποίος, όπως προέκυψε, παρείχε καταφύγιο σε δύο από τους δράστες.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την αιματηρή επίθεση συνελήφθη στον Λάπα Αχαΐας ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης καλλιέργειας φράουλας ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει τη βαριά κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Πέντε άδεια και ένα γεμάτο φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, δεκαπέντε σιδερένιοι σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών στο χωράφι όπου έγινε η αιματηρή επίθεση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι 200 εργάτες είχαν ειδοποιηθεί ότι θα τους πλήρωναν στη μία το μεσημέρι, μετά τους είπαν ότι θα τους πλήρωναν στις πέντε και τελικά στις έξι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άρνηση. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους είπαν να φύγουν διότι θα δούλευε άλλη ομάδα εργατών.

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ. Με επιστολή τους που αναρτήθηκε στο σάιτ της εφημερίδας «Πατρίς του Πύργου», οι πρόεδροι δύο συνεταιρισμών φραουλοπαραγωγών της περιοχής παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε σχέση με την απασχόληση των μεταναστών και τη διαβίωσή τους και ζητούν συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τη νόμιμη μετάκληση των εργατών με τη χορήγηση εξάμηνης βίζας. Οπως παραδέχονται, οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών είναι άθλιες, αλλά οι παραγωγοί δεν είναι σε θέση, λένε, να λύσουν το πρόβλημα. Υποστηρίζουν επιπλέον ότι οι αμοιβές τους καλύπτουν περίπου το 50% του καλλιεργητικού κόστους και παραδέχονται ότι η καλλιέργεια που έχει ετήσιο τζίρο 95 εκατομμυρίων ευρώ (το 90% της παραγωγής εξάγεται) στηρίζεται στους παράνομους μετανάστες.