Οταν πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε ο νέος θεσμός του Εισαγγελέα Διαφθοράς, οι άνθρωποι που γνώριζαν καλά τα του οίκου της Δικαιοσύνης θεωρούσαν φαβορί για τη θέση αυτή την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου.

Και χθες οι προβλέψεις τους επιβεβαιώθηκαν με τη σφραγίδα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Με τη χθεσινή απόφαση των ανώτατων δικαστών, η Ελένη Ράικου –λίγους μήνες μετά τη λήξη της θητείας της και την προαγωγή της στον βαθμό της αντεισαγγελέως Εφετών –ετοιμάζεται να επιστρέψει στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Αυτή τη φορά ως η πρώτη Εισαγγελέας Διαφθοράς.

Πριν από περίπου δύο χρόνια η κυρία Ράικου με τη συνδρομή συναδέλφων της είχε οργανώσει το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων. Κάποιοι τότε μιλούσαν για την «ισχυρή ομάδα κρούσης της Δικαιοσύνης. Από εκείνο το γραφείο, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου 16, όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, έμελλε να περάσουν μια σειρά από μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες ακόμα και σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με πρωταγωνιστές ηχηρά ονόματα της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΚΗ. Ανθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μέσα στην Εισαγγελία ακόμα έχουν να θυμούνται τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η ομάδα κρούσης των εισαγγελέων οργανώνοντας πριν από περίπου έναν χρόνο την ταυτόχρονη επιχείρηση σύλληψης του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορουμένων του, οι οποίοι τη Δευτέρα θα καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Διάβασμα της δικογραφίας, οργάνωση των δεδομένων, τήρηση της μυστικότητας και της δικονομίας» είναι το τετράπτυχο με βάση το οποίο κινήθηκε η κυρία Ράικου όλα τα χρόνια που πέρασε στην Ευελπίδων.

«Η Ελένη Ράικου έχει πολύ καλή χημεία με τους συναδέλφους της που αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα των οικονομικών εισαγγελέων, ενώ δεν χαρίζεται σε κανέναν, κι αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα των ερευνών τους», λένε δικαστικές πηγές για την πρώτη Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Τα χρόνια που έμεινε στο τιμόνι της Εισαγγελίας το γραφείο της ήταν πάντα ανοιχτό για εισαγγελείς, δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους. Ηταν πρόθυμη να τους ακούσει και όταν μπορούσε τους έδινε και συμβουλές. Τις ημέρες μάλιστα που χρέωνε δικογραφίες για μελέτη σε άλλους εισαγγελείς, κατά το πρωτόκολλο, το γραφείο της ήταν γεμάτο με καροτσάκια του σουπερμάρκετ, μέσα στα οποία –κατά πάγια τακτική –μεταφέρονταν οι εκατοντάδες φάκελοι που περνούσαν από τα χέρια της.

Η ΠΟΡΕΙΑ. Η Ελένη Ράικου γεννήθηκε το 1962 και άρχισε την καριέρα της στο εισαγγελικό σώμα όπου εισήλθε στις 3 Σεπτεμβρίου 1993. Εντεκα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου 2004, προάγεται στον βαθμό της εισαγγελέως Πρωτοδικών και τον Σεπτέμβριο του 2009 με τις ψήφους των συναδέλφων της εκλέγεται στη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Στη συνέχεια προήχθη στον βαθμό της αντεισαγγελέως Εφετών. Στην προσωπική της ζωή προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους. Δεν είναι τυχαίο ότι όσο και αν ψάξει κανείς θα βρει μόνο μία φωτογραφία της κυρίας Ελένης Ράικου, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της απέφευγε συστηματικά τους φωτογράφους και τις τηλεοπτικές κάμερες. Είναι παντρεμένη με στρατιωτικό γιατρό και μητέρα δύο αγοριών στα οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Επιπλέον, οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν χθες τη χώρα μας στη Eurojust να εκπροσωπήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Ορνεράκης, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση αυτή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο θεσμός του Εισαγγελέα Διαφθοράς μετρά λίγες ημέρες ζωής. Η διάταξη ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και περιλαμβάνεται στον νέο Κώδικα για τα Ναρκωτικά και στο στόχαστρό του κατά κανόνα μπαίνουν από τον πιο χαμηλόβαθμο μέχρι τον πλέον υψηλόβαθμο κρατικό αξιωματούχο, με πεδίο δράσης την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για ενδεχόμενη τέλεση οικονομικών εγκλημάτων, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία, δωροδοκία και απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.