Νέα διπλή πίεση ασκήθηκε χθες στην κυβέρνηση για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup, στο Δουβλίνο, όσο και κατά τις συναντήσεις με την τρόικα, στην Αθήνα.

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σχεδόν προανήγγειλε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες, κατέστη σαφές ότι αυτό θα γίνει μόνο αφού υπάρξει συμφωνία στο θέμα του Δημοσίου και των απολύσεων, όπως ακριβώς προβλέπεται στα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου. Τότε και θα ληφθεί απόφαση για τη δόση.

«Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να επισπεύσουν για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο ίδιος σημείωσε «με ανακούφιση», όπως είπε, την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, για την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών, καθώς και την ολοκλήρωσή τους σε ορισμένα θέματα.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η απόφαση για τη δόση θα ληφθεί με βάση την έκθεση της τρόικας, την οποία θα συζητήσει το Eurogroup, χωρίς να δεσμεύεται σε ημερομηνίες. Πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, ανέφεραν χθες ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν η δόση θα εκταμιευθεί όλη μαζί ή τμηματικά. Είναι πιθανό να εκταμιευθεί πρώτα το τμήμα των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Μάρτιο και συνδέεται μόνο με τη συμφωνία για το Δημόσιο και στη συνέχεια να δοθεί η δόση του πρώτου τριμήνου, των 6 δισ. ευρώ. Ακόμη, δεν αποκλείεται τα 6 δισ. ευρώ να δοθούν επίσης σπαστά, μήνα μήνα, όπως έγινε με την προηγούμενη δόση.

«Μα γιατί καθυστερείτε, θέτοντας σε κίνδυνο τα 2,8 δισ. ευρώ;», φέρονται να ρώτησαν τον κ. Στουρνάρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χθες. Γενικότερα, εκδηλώθηκε μια πίεση στην κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να μη χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο. Η διαπραγμάτευση, άλλωστε, έχει κρατήσει ήδη υπερβολικά πολύ μεγάλο διάστημα, ξεκινώντας από τις αρχές Μαρτίου και συνεχίζοντας ώς σήμερα, όπως επεσήμανε με νόημα ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Με άλλα λόγια, διεμήνυσαν στην Αθήνα εμμέσως να μη δοκιμάσει και πάλι την υπομονή της τρόικας…

Την ίδια ώρα συνεδρίαζαν στην Αθήνα η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Νέα προαπαιτούμενα. Εκτός από το θέμα του Δημοσίου, που εξακολουθούσε και χθες να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε Αθήνα και Δουβλίνο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ήδη τα «προαπαιτούμενα» των επόμενων δόσεων.

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ έδωσε ήδη μια πρόγευση του τι θα περιέχουν αυτά, λέγοντας ότι ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα αφορά τα «προαπαιτούμενα» στα έσοδα.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι πράγματι στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούνιο ως προαπαιτούμενο θα τεθεί η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για ελέγχους και έσοδα. Με τον τρόπο αυτό η τρόικα θέλει να πιέσει για να προωθηθεί ο στόχος της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ενδιαφέρον έχει, εξάλλου, ότι μεταξύ των θεμάτων της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε στα εξής: Δημόσιο (βεβαίως!), δημοσιονομικό κενό (σύμφωνα με την κυβέρνηση έκλεισε), εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Προφανώς αυτά είναι κατά την τρόικα τα σημαντικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Στην Αθήνα, ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, επίσης, στα θέματα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σενάριο των 48 δόσεων να είναι το επικρατέστερο, στην αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από έναν –μειωμένο –φόρο ακινήτων και στη ρύθμιση των δανείων που είναι στο κόκκινο.

Ούτε κουβέντα για τα 6 δισ.

Χθες ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, είπε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να εκταμιεύσει τα 2,8 δισ. ευρώ, καθώς και ποσό 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν έχει δοθεί ακόμη επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στη δόση των 6 δισ. ευρώ.