Η NASA εξελίσσει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο, με το οποίο σχεδιάζει να πιάσει έναν αστεροειδή και να τον μεταφέρει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Εκεί θα αποτελέσει μόνιμο αντικείμενο έρευνας για τους αστροναύτες.

Η ιδέα προέρχεται από το ινστιτούτο τεχνολογίας Keck Institute με έδρα την Πασαντένα της Καλιφόρνιας. Εφόσον υλοποιηθεί το εγχείρημα, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη. Έτσι δεν θα χρειάζονται μακρινές ερευνητικές αποστολές στο διάστημα, αλλά θα αρκεί ένα σύντομο ταξίδι των αστροναυτών μέχρι το φεγγάρι, που βρίσκεται κοντά στη Γη.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να «ψαρέψουν» το 2019 έναν τέτοιο μικρό αστεροειδή με μήκος γύρω στα 7 μέτρα και περίπου 500 κιλά βάρος. Η λέξη «ψάρεμα» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς το διαστημόπλοιο που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια, θα διαθέτει μία τεράστια «απόχη» σε σχήμα ανοιχτού κυλίνδρου και με διαστάσεις 10 μέτρα διάμετρο επί 15 μέτρα βάθος. Το ηλιακό διαστημόπλοιο θα επιχειρήσει να πιάσει τον αστεροειδή σε απόσταση περίπου 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Γιόμανς, υπεύθυνο παρατηρήσεων κοντινών αστεροειδών από την ΝASA, πρέπει πρώτα να εντοπιστεί το κατάλληλο διαστημικό σώμα και από εκεί και μετά, απλουστεύονται τα πράγματα: «το πιάνεις, το σταθεροποιείς και το πηγαίνεις, εκεί όπου το χρειάζεσαι», αναφέρει χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΝASA.

Υπολογίζεται, ότι οι πρώτοι αστροναύτες θα πατήσουν το 2021 στον «παρκαρισμένο» αστεροειδή, για να πραγματοποιήσουν έρευνες. Ήδη εξελίσσονται το νέο διαστημόπλοιο Orion και ο πύραυλος μεταφοράς του.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα τα χρησιμοποιήσει η NASA σε προγράμματα για την αποτροπή πρόσκρουσης μετεωριτών και άλλων πλανητικών σωμάτων στη Γη. Επίσης το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα χρησιμεύσει για την εκπαίδευση αστροναυτών στο πλαίσιο αποστολών στον πλανήτη Άρη την μεθεπόμενη δεκαετία.

Να υπενθυμίσουμε, ότι τον Φεβρουάριο είχε καταγραφεί πτώση μετεωρίτη στη Ρωσία, κατά την οποία τραυματίστηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι.