Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας συμφώνησε να υπαχθεί στο νέο νόμο περί διαφάνειας, γεγονός που ενδεχομένως να παράσχει στο κοινό μία άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες και τις δραστηριότητές της, ανακοίνωσε την Παρασκευή πηγή των Ανακτόρων.

Η πηγή, η οποία μίλησε στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία της, είπε ότι εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και δύο μήνες με την κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση της εποπτείας των δραστηριοτήτων της.

Η βασιλική οικογένεια πήρε την απόφαση υπό το βάρος τόσο της εμπλοκής μελών της σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο έχει αμαυρώσει την δημόσια εικόνα της, όσο και από το γεγονός ότι οι ισπανοί πολίτες πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Αλλωστε το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλους βασιλικούς Οίκους της Ευρώπης.

Την Τετάρτη, η πριγκίπισσα Κριστίνα, κόρη του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και της Βασίλισσας Σοφίας, κρίθηκε από δικαστήριο στη Μαγιόρκα ύποπτη σε υπόθεση διαφθοράς.

Η κλήτευση της για τις 27 Απριλίου αναβλήθηκε όμως για μεταγενέστερη ημερομηνία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να εξετάσει την προσφυγή που κατέθεσε κατά της απόφασης αυτής ο αρμόδιος εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο της Πάλμας της Μαγιόρκας.

Ο δικαστής Χοσέ Κάστρο, ο οποίος την Τετάρτη είχε κλητεύσει για εξέταση την Ινφάντα στα πλαίσια των ερευνών στην υπόθεση διαφθοράς με κύριο κατηγορούμενο τον σύζυγό της Ινιάκι Ουνδαγαρίν, επεσήμανε πως «δεν συμφωνεί να διατηρηθεί» η προβλεπόμενη ημερομηνία.

Ο εισαγγελέας, που δηλώνει αντίθετος στην απόφαση της κλήτευσης της 47χρονης Ινφάντας, εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν «τεκμήρια» που να στηρίζουν την υποψία της «συνεργασίας» με τον σύζυγό της στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσω ενός οργανισμού παροχής αποκλειστικών υπηρεσιών «Ινστιτούτου Νόος», στον οποίο προέδρευε, κατέθεσε σήμερα προσφυγή ζητώντας αναβολή της εξέτασης.

«Όταν θα υπάρξει απόφαση για την προσφυγή, και εάν το περιεχόμενό της το επιτρέπει, θα καθορισθεί μία νέα ημερομηνία», δηλώνει στην ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Δηλώνοντας πως τα επιχειρήματά του εδράζονται «στην αρχή της ισότητας έναντι του νόμου», ο εισαγγελέας εκτιμά πως η απαγγελία κατηγοριών κατά «ενός προσώπου για γεγονότα που, εκ των προτέρων, δεν παρουσιάζουν παραπτωματικό χαρακτήρα, ισοδυναμεί τουλάχιστον με μεροληπτική αντιμετώπισή του».