Ενα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα για τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Αν συνεχίσουμε να κάνουμε τολμηρά βήματα, είμαι βέβαιος πως η Αμερική θα συνεχίσει να είναι ο ηγέτης του κόσμου προς αυτό το νέο σύνορο που είναι η κατανόηση των λειτουργιών του ανθρώπου», ανέφερε ο Ομπάμα σε μήνυμά του στο Twitter, λίγο προτού παρουσιάσει από τον Λευκό Οίκο την Πρωτοβουλία BRAIN.

Ο αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε το ΒRAIN Initiative (Πρωτοβουλία για την Eρευνα του Εγκεφάλου με Προωθημένες Καινοτόμες Νευροτεχνολογίες). Είναι ένα πρόγραμμα που θα εγκαινιαστεί το 2014 με χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων για το πρώτο έτος και το οποίο – όπως λέγεται – δεν θα συμβάλλει μόνο στην αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας αλλά θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και στην ίαση σοβαρών νευρολογικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ. Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ανακοινώσει τη χρηματοδότηση ενός αντίστοιχου δεκαετούς προγράμματος, με το κολοσσιαίο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου, κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, στην οποία επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης.

Συνέκρινε μάλιστα τη νέα πρωτοβουλία με το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος: «Κάθε δολάριο που επενδύσαμε στο ανθρώπινο γονιδίωμα επέστρεψε 140 δολάρια στην οικονομία μας» είπε. «Σήμερα, οι επιστήμονές μας χαρτογραφούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να βρουν απαντήσεις κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ» .

Το πρόγραμμα Brain Initiative θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η παρακολούθηση περισσότερων νευρώνων στον εγκέφαλο ταυτόχρονα.

«Το πρόγραμμα θα επιταχύνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν στους ερευνητές να παράγουν δυναμικές εικόνες του εγκεφάλου που θα δείχνουν πώς τα μεμονωμένα κύτταρα του εγκεφάλου και οι πολύπλοκοι νευρώνες αλληλεπιδρούν με την ταχύτητα της σκέψης» ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Το σύστημα θα βασίζεται στη μοντελοποίηση βιολογικών λειτουργιών, από την έκφραση των γονιδίων μέχρι την ίδια την ανθρώπινη συμπεριφορά, και θα επιτρέπει μεταξύ άλλων τη βαθύτερη κατανόηση των νευρολογικών ασθενειών.

Απώτερος στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι η αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, οι οποίες πλήττουν όλο και περισσότερο έναν πληθυσμό που γερνάει.