Η εντεκάχρονη Στέφκα, τουλάχιστον έτσι τη γνώριζαν όλοι, καθάριζε τζάμια αυτοκινήτων και ζητιάνευε στα φανάρια της οδού Λαγκαδά, λίγο πιο πάνω από τον Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη, από το 2011. Το κορίτσι έπεσε θύμα τροχαίου την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε η σορός του παραμένει στα αζήτητα στο νεκροτομείο. Η υπόθεση εξελίσσεται σε θρίλερ, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τις Αρχές σε κύκλωμα εμπορίας και εκμετάλλευσης παιδιών.

Μαζί με τη Στέφκα στο ίδιο πόστο ζητιάνευε ένα αγόρι με το όνομα Νικόλας, το οποίο δήλωνε αδελφός της, καθώς επίσης τρεις ακόμη ανήλικοι και μία νεαρή έγκυος Βουλγάρα, που υποτίθεται πως ήταν θεία ή μεγαλύτερη αδελφή των παιδιών.

Την περασμένη Τρίτη η Στέφκα βρήκε ένα ποδήλατο στα σκουπίδια και στα διαλείμματα από τη «δουλειά», στον λίγο χρόνο που διαρκεί το πράσινο φανάρι, έκανε βόλτες ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Τη χτύπησε ένα λεωφορείο και τη σκότωσε. Μία εβδομάδα αργότερα η σορός του 11χρονου κοριτσιού παραμένει στα αζήτητα στο νεκροτομείο. Η μοναδική γυναίκα που εμφανίστηκε για να παραλάβει τη σορό, δηλώνοντας πως ήταν η γιαγιά της, παρουσίασε ένα πλαστό διαβατήριο με στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι αντιστοιχούν σε άλλο κορίτσι, το οποίο ζει στη Βουλγαρία. Η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για την εξάρθρωση δικτύου εμπορίας παιδιών των φαναριών. Την επομένη του τροχαίου ο φερόμενος ως αδελφός της Στέφκα και τα υπόλοιπα παιδιά εξαφανίστηκαν από το πόστο.

Εθελοντές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αρσις προσέγγισαν για πρώτη φορά τη Στέφκα πριν από δύο χρόνια. Η ίδια και τα υπόλοιπα παιδιά, Ρομά από τη Βουλγαρία, είπαν στην αρχή ότι κοιμούνται στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, ωστόσο έμεναν σε ένα διαμέρισμα κοντά στον Βαρδάρη. Η Στέφκα και ο αδελφός της εμφανίστηκαν μία μόνο φορά στα γραφεία τής Αρσις. «Πήραν λίγα ρούχα και τρόφιμα. Τους είπαμε ότι μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα, όμως η Στέφκα απάντησε ότι πήγαινε σχολείο στη Βουλγαρία…», λέει στα «ΝΕΑ» η εθελόντρια της οργάνωσης Βαλμπόνα Χιστούνα. Η ίδια κάθε φορά που συναντούσε το κορίτσι στον δρόμο ρωτούσε ποιος την υποχρέωνε να ζητιανεύει κι εκείνη χαμήλωνε πάντα το βλέμμα και έλεγε ότι το έκανε μόνη της και ήταν ευχαριστημένη με τα χρήματα που κέρδιζε –το μεροκάματο στα φανάρια μπορεί να φθάσει στα 100 ευρώ.

Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη την περασμένη Τρίτη και τα υπόλοιπα παιδιά στο πόστο είπαν ότι δεν πρόσεξαν τι ακριβώς συνέβη γιατί δούλευαν. Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς μία γυναίκα γύρω στα 50, η οποία δήλωσε πως ήταν γιαγιά του κοριτσιού και επέδειξε ένα διαβατήριο με τη φωτογραφία του και τα στοιχεία «Στέφκα Ντάνκοβα». Αστυνομικοί έστειλαν τα στοιχεία για ταυτοποίηση στις βουλγαρικές Αρχές, μέσω του προξενείου, και τότε αποκαλύφθηκε ότι αντιστοιχούν σε άλλο κορίτσι, που ζει σ’ ένα χωριό κοντά στη Σόφια.

Η μυστηριώδης γυναίκα παραδέχτηκε ότι το διαβατήριο ήταν πλαστό και υποστήριξε ότι είναι απλώς μακρινή συγγενής του παιδιού. Δεν αποκάλυψε πώς βρήκε το πλαστό έγγραφο, παρά μόνο προσκόμισε μία βεβαίωση, υπογεγραμμένη δήθεν από τη μητέρα του κοριτσιού, με την οποία της δινόταν η άδεια να συνοδεύει τη Στέφκα εκτός Βουλγαρίας. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς, σύμφωνα με την Αστυνομία, η μητέρα του κοριτσιού φέρεται να ζει στη Γαλλία!

Οι ελληνικές Αρχές έστειλαν χθες σήμα στην Ιντερπόλ, αναζητώντας αρχικά την αληθινή ταυτότητα της εντεκάχρονης. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή από την Ασφάλεια, που ερευνά πλέον την ύπαρξη δικτύου εκμετάλλευσης παιδιών από τη Βουλγαρία.