Οταν έχεις διατελέσει επί 10 χρόνια γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι εύκολο να περάσεις στην ανωνυμία. Ο Κόφι Ανάν το προσπάθησε. Οταν αποχώρησε από το αξίωμα, δανείστηκε με τη γυναίκα του το κρησφύγετο ενός φίλου στην Ιταλία, βαθιά στα δάση, κοντά στη λίμνη Κόμο, και αποσύρθηκαν για να περάσουν οκτώ εβδομάδες ευτυχισμένης μοναξιάς. Χωρίς τηλεόραση, χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς εφημερίδες. Ο Ανάν είχε επιτέλους απελευθερωθεί από τον θόρυβο των προβλημάτων του κόσμου. Ωστόσο έπειτα από δύο εβδομάδες άρχισε να πλήττει.

«Πάμε στον καπνοπώλη στο χωριό να αγοράσουμε μια εφημερίδα», πρότεινε στη γυναίκα του.

Βρίσκονταν λιγότερο από πέντε λεπτά στο κατάστημα, όταν κατάλαβε ότι μια ομάδα ανθρώπων που ήταν συγκεντρωμένη στη γωνία τον κοίταζε επίμονα. «Ω, όχι!», ψιθύρισε στη γυναίκα του. «Εχουμε άλλες έξι εβδομάδες και προδοθήκαμε. Πώς θα τα καταφέρουμε;». Ενας από αυτούς που κοιτούσαν πλησίασε και έβγαλε ένα στυλό και χαρτί. «Μόργκαν Φρίμαν, μπορώ να έχω ένα αυτόγραφο;». Ο Ανάν τού χάρισε το καλύτερο χαμόγελό του, έγραψε «Morgan Freeman» στο χαρτί και έφυγε.

Ο Κόφι Ανάν και η δίδυμη αδελφή του (η οποία πέθανε το 1991) γεννήθηκαν το 1938 σε μια αριστοκρατική οικογένεια της Γκάνας με προνόμια και πολιτική επιρροή. Σπούδασε σε οικοτροφείο και κέρδισε υποτροφία για να σπουδάσει στις ΗΠΑ, στο Κολέγιο ΜακΑλιστερ της Μινεσότα. Μετά τις σπουδές του προσελήφθη, το 1962, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ηταν η πρώτη θέση που είχε στον ΟΗΕ.

Σήμερα, σε ηλικία 74 ετών, αρχίζει να καλοβλέπει την πιθανότητα να περνάει λίγο λιγότερο χρόνο μέσα σε ένα αεροπλάνο και λίγο περισσότερο στο σπίτι του. Πριν από λίγο καιρό ωστόσο βρέθηκε στο Λονδίνο για να μιλήσει για το βιβλίο των απομνημονευμάτων του με τίτλο «Παρεμβάσεις –Μια ζωή στον πόλεμο και στην ειρήνη», στο οποίο αφηγείται την ιστορία της 50ετούς σταδιοδρομίας του στον ΟΗΕ, και με την ευκαιρία αυτή έδωσε αρκετές συνεντεύξεις στο βρετανικό Τύπο. Το περιστατικό στο ιταλικό καπνοπωλείο το αφηγήθηκε στην Ντέκα Εϊτκενχεντ της «Γκάρντιαν», ενώ μιλώντας στον Τζέιμς Χάρντινγκ των «Τάιμς» υπογράμμισε πως πιστεύει ότι το 2003 μόνον ένας άνθρωπος θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στο Ιράκ και αυτός ήταν ο Τόνι Μπλερ.
Η κόντρα με τις ΗΠΑ

Η πίεση από τις ΗΠΑ για να παραιτηθεί αφού χαρακτήρισε «παράνομο» τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν τεράστια. «Μπορεί να πέρασε από το μυαλό μου, μερικές φορές σκέφτεσαι «γιατί να το ανεχθώ αυτό;»», λέει ο Ανάν. «Ομως ήταν κυνήγι μαγισσών. Να αποχωρήσω και να πιστέψουν ότι νίκησαν; Οχι».