Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε έμμεσες αιχμές κατά του προκατόχου του, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς έδειξε να αμφισβητεί τα λεγόμενα του πρώην υπουργού για τον χρόνο κτήσης του υλικού.

Παράλληλα εμφανίστηκε ενοχλημένος από το ότι –όπως είπε –ο πρώην υπουργός δεν τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξη του συγκεκριμένου USB, προσθέτοντας με νόημα πως «αν είχα λάβει πρώτος το φλασάκι θα το έδινα κατευθείαν στο ΣΔΟΕ, γιατί εκεί πιστεύω ότι έπρεπε να πάει από την αρχή».

Κατά την άποψή του, οι επαφές μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την παράδοση της λίστας Λαγκάρντ είχαν αρχίσει από την άνοιξη του 2010 με συνεννοήσεις μέσω των μυστικών υπηρεσιών και για αυτό το θέμα τον διαβεβαίωσε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομικών της περιόδου Ιούνιος 2011 – Μάρτιος 2012 υποστήριξε ακόμη ότι «ένα ψηφιακό υλικό που είναι προϊόν υποκλοπής και έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις». «Πρωτίστως από αυτόν που το υπέκλεψε ή από διάφορες υπηρεσίες ή από παράγοντες υπηρεσιών. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για τον κ. Διώτη που το είχε στην κατοχή του για δύο μήνες πριν μου το παραδώσει, αλλά είναι προφανές ότι ένα παράνομο υλικό είναι επισφαλές», προσέθεσε.

Ακόμη αποκάλυψε ότι τον Αύγουστο του 2011 ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εκτός από το στικ που του παρέδωσε, είχε εκτυπώσει και κάποιες σελίδες. Από αυτές, όπως είπε, του έκαναν «όχι ευχάριστη εντύπωση τρία ονόματα Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής». Και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω τι έγιναν οι τυπωμένες σελίδες, χάθηκαν, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στα μέλη της Επιτροπής η αποκάλυψη του πρώην υπουργού για το ποσό των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ, για το οποίο τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς πρόσφατα και έπειτα από συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Του τηλεφώνησα και μου διευκρίνισε ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων των 1.991 ατόμων της λίστας ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. δολάρια (1,5 δισ. ευρώ) και τα 10 με 20 ονόματα που είχε δώσει προς διερεύνηση στον τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη είχαν καταθέσεις τα 2/3 του συνολικού ποσού, δηλαδή 1,5 δισ. δολάρια (1 δισ. ευρώ)», τόνισε και διευκρίνισε ότι κατά την εκτίμησή του το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις καταθέσεις αφορούν σε ναυτιλιακά κεφάλαια.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι το συγκεκριμένο υλικό από τόσα χέρια που έχει περάσει δεν αποκλείεται να έχει αλλάξει περιεχόμενο, αναρωτήθηκε αν η ελβετική τράπεζα δηλώσει πως δεν είναι δικό της «πώς άραγε μπορεί να αξιοποιηθεί;», ενώ αρκετές φορές διαβεβαίωσε τους βουλευτές της Επιτροπής πως ο ίδιος «ό,τι παρέλαβα, παρέδωσα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», χωρίς να διαβάσει το περιεχόμενό του παρά μόνο, όπως είπε, «μετά το ξέσπασμα του θορύβου».

Είπε χαρακτηριστικά: «Ανοιξα το στικ για να ελέγξω από την πρώτη σελίδα αν πρόκειται για το επίμαχο υλικό και μόλις το διαπίστωσα το παρέδωσα στις 2 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου».

ΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε μετ’ επιτάσεως τις καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί το επίμαχο υλικό να χρησιμοποιήθηκε εκβιαστικά κατά τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πριν από τις εκλογές του Μαΐου ζητούσε τη δημοσίευση της περιβόητης λίστας καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ότι θα τη χρησιμοποιούσε για να εκβιάσει επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης και άλλους, είπε: «Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και έσπευσαν να χυδαιολογήσουν ότι πέρασαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και εγώ είχα το υλικό για να εκβιάζω».

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πολλές φορές πως συμφωνούσε με τη νομική προσέγγιση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και εισαγγελέα Γιάννη Διώτη ότι «το ηλεκτρονικό υλικό προέρχεται από μυστικές υπηρεσίες, δεν είναι νόμιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί». Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει με νόημα πως ο κ. Διώτης θα μπορούσε χωρίς εντολή του υπουργού Οικονομικών να το αξιοποιήσει ως αφετηρία έρευνας και ως άτυπο πληροφοριακό υλικό, όπως θα έκανε και στην περίπτωση μιας ανώνυμης καταγγελίας.

Υποστήριξε επίσης ότι το ηλεκτρονικό υλικό δεν έπρεπε να το παραδώσει στους οικονομικούς εισαγγελείς ο νυν ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στυλιανός Στασινόπουλος. «Εχει δημιουργηθεί εμπλοκή με τον χειρισμό του κ. Στασινόπουλου να πάρει τη λίστα και να τη στείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα. Αν αυτά είχαν μείνει στα χέρια του ΣΔΟΕ, θα είχαν σταλεί στη Βουλή. Τώρα που εστάλησαν στον εισαγγελέα δεν μπορούν να έρθουν στο Κοινοβούλιο. Αυτός ο γόρδιος δεσμός υπάρχει κίνδυνος να μας εκθέσει διεθνώς και να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο γιατί δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε», είπε.

Οταν μάλιστα ρωτήθηκε αν τον ενημέρωσε η γαλλίδα ομόλογός του Κριστίν Λαγκάρντ κατά τις επαφές που είχαν εκείνη την περίοδο σε επίπεδο Eurogroup, παρατήρησε σε έντονο ύφος: «Δεν μου είπε τίποτα η Λαγκάρντ. Εδώ δεν μου είπε ο Παπακωνσταντίνου. Τι κάναμε με τη Λαγκάρντ; Με το «καλημέρα» διαπραγματεύσεις, όχι κουτσομπολιά. Αυτές ήταν οι προτεραιότητές μου και όχι το αστυνομικό έργο του υπουργείου».