Με δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Πάτρα για τον εντοπισμό και την σύλληψη παράνομων μεταναστών, στο πλαίσιο του «Ξένιου Δία».
Η επιχείρηση άρχισε από νωρίς το πρωί και μέχρι το απόγευμα είχαν προσαχθεί σε υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας 325 αλλοδαποί ενώ είχαν συλληφθεί 202 διαφόρων εθνικοτήτων που βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα και θα απελαθούν.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ την Πάτρα για να ενημερωθεί για την πορεία της επιχείρησης. Είναι η δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα που ο υπουργός επισκέπτεται την Πάτρα. Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του φέρεται ότι αποφασίσθηκε η επέκταση του «Ξένιου Δία» στην ευρύτερη περιοχή της πόλης με σκοπό την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.
Η επιχείρηση-«σκούπα» ξεκίνησε από την παραλιακή ζώνη της Πάτρας και επεκτάθηκε στο λιμάνι και σε άλλες περιοχές, σε ακτίνα τουλάχιστον είκοσι χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν κυρίως σε εγκαταλειμμένα σπίτια και εργοστάσια όπου βρίσκουν καταφύγιο παράνομοι μετανάστες.
Οι αστυνομικοί συγκέντρωναν τους μετανάστες στο κτίριο του πρώην εργοστάσιου της Πειραϊκής-Πατραϊκής όπου γινόταν ο πρώτος έλεγχος. Οσοι δεν είχαν νόμιμα έγγραφα μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο.
Για την επιχείρηση, που θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, ενώ μετείχαν και αστυνομικές δυνάμεις από γειτονικές διευθύνσεις αλλά και από την Αθήνα.
Το χρονικό. Το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση ξεκίνησε στην Πάτρα τη δεκαετία του 1990 και χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση επιδεινωνόταν. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν γίνει μικρότερης εμβέλειας αστυνομικές επιχειρήσεις το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια παραμένει οξυμμένο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήταν η δολοφονία ενός 30χρονου κατοίκου από αλλοδαπούς τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα δέκα τελευταία χρόνια οι παράνομοι μετανάστες ξεπέρασαν τους 10.000. Μετά τη λειτουργία όμως του νέου λιμανιού και την εφαρμογή μέτρων έλεγχου, ο αριθμός τους άρχισε να μειώνεται. Παράνομοι μετανάστες άρχισαν να αναζητούν περιοχές εξόδου στα παράλια της Δυτικής Ελλάδας. Κυκλώματα μάλιστα ζητούσαν τουλάχιστον 5.000 ευρώ για να διευκολύνουν τη διέλευση.