Το θέμα έθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την χθεσινή συνεδρίαση ως θέμα αρχής την στιγμή που στην Σύνοδο συζητούνται και θέματα με στρατιωτική διάσταση όπου το ΝΑΤΟ έχει καίριο ρόλο όπως π.χ. οι εξελίξεις στην αποστολή στην Βοσνία -Ερζεγοβίνη, οι αντιπειρατικές περιπολίες κλπ.

Σήμερα το θέμα επανέλαβαν με έμφαση οι Υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, Ρουμανίας και Εσθονίας , ενώ όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος «η Ελλάδα και η Γαλλία ζητήσαμε να καταγραφούν στα πρακτικά του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη εκπροσώπηση από τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ».

Η αιτία της απουσίας δεν έχει γίνει γνωστή – αν και υπήρξε ειδοποίηση. Είναι πάντως η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει. Επισήμως δεν δινόταν καμία εξήγηση αλλά ορισμένες πλευρές έδιναν δύο ερμηνείες:

-Είτε να μην ήθελε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ να «πριμοδοτήσει» με την παρουσία του την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ και να μην «κακοκαρδίσει» την Τουρκία που δεν θέλει να ακούει για αυτό το θέμα,

-Είτε να μην ήθελε να ταυτισθεί με μια θέση υπέρ της πολιτικής λύσης της υπόθεσης της Συρίας για την οποία πήρε θέση η άτυπος Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας στην Λευκωσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Συρία στην άτυπη Σύνοδο , οι Υπουργοί τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική λύση το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να σταματήσει η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ χαιρέτισαν τον διορισμό Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

«Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους λαούς της περιοχής για να οικοδομήσουν τους δικούς τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δικές τους δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη, με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα», είπε ο προεδρεύων Υπουργός Αμυνας της Κύπρου κ. Ηλιάδης, τονίζοντας πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Κατά τα άλλα θέμα μεγαλύτερης οικονομικής και στρατιωτικής συνεισφοράς της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων FRONTEX στην αντιμετώπιση των νέων κυμάτων λαθρομεταναστών έθεσε ο Υπουργός Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, .

Η Ελλάδα ,όπως είπε ο υπουργός, ανησυχεί για τις εξελίξεις σε συνδυασμό με τα όσα γίνονται στη Συρία και ζήτησε την βοήθεια αυτή με την ενίσχυση της FRONTEX «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

Η αναφορά αυτή έγινε κατά την συζήτηση που αφορούσε τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες και στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου γενικότερα διατυπώθηκαν ανησυχίες για νέα κύματα λαθρομετανάστευσης, που ενδεχομένως υπάρξουν από αραβικές χώρες και χώρες της βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στη Συρία.

.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος τέθηκε από ελληνικής πλευράς το θέμα της ασφάλειας της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας, στην οποία υπάρχουν και σημαντικά ελληνικά συμφέροντα..

«Εκεί ζητήσαμε να συνεχιστούν οι αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν σύντομα περισσότερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στις στρατιωτικές και άλλου είδους επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής»

Οι υπουργοί Αμυνας χαιρέτισαν την πρόοδο της επιχείρησης EUNAVFOR Atalanta (ανοιχτά της Σομαλίας) για την καταπολέμηση της πειρατείας, ωστόσο, σημείωσαν ότι η εν λόγω πρόοδος δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με ομολόγους του όπως τον Γάλλο , τον Γερμανό, τον Βέλγο, τον Ιταλό, τον Ιρλανδό και τον Βούλγαρο.