Την εβδομάδα του αυγουστιάτικου καύσωνα τα κλιματιστικά μηχανήματα αγκομαχούσαν για να μειώσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των σπιτιών. Το αποτέλεσμα ήταν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, επιβαρύνοντας έτσι και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και αρκετά από αυτά να μην αποδίδουν. Το κλιματιστικό μηχάνημα όμως που έχει εγκαταστήσει στο κατάστημά του, σε ένα ίντερνετ καφέ στην Καστέλλα, ο μηχανολόγος μηχανικός Γιάννης Χωριανόπουλος νίκησε τη… ζέστη και τη σπατάλη!

Τα κατάφερε χάρη σε ένα ψεκαστικό σύστημα που έχει τοποθετήσει στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού και το οποίο πετάει νερό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πείραμα που υλοποιεί στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας (ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Ηeriot Watt του Εδιμβούργου με επιβλέποντα τον αναπληρωτή καθηγητή ΤΕΙ Χαλκίδας Μιχάλη Βραχόπουλο). «Σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 35-36° Κελσίου, το κλιματιστικό λειτουργεί έως και 26% οικονομικότερα σε σχέση με τη λειτουργία του αν δεν χρησιμοποιούσε το σύστημα ψεκασμού. Επιπλέον, σε πιο θερμές ημέρες το σύστημα λειτουργεί προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας», τονίζει ο Γιάννης Χωριανόπουλος.

«Με το σύστημα ψεκασμού νερού καταφέραμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία του αέρα περιβάλλοντος έως και 18° C – από τους 39° C πήγαμε στους 21° C – και να αυξήσουμε τη σχετική υγρασία του αέρα άνω του 95%», συμπληρώνει.

Η σημαντική μείωση της θερμοκρασίας και η εξοικονόμηση ενέργειας οφείλονται στη λεγόμενη εξατμιστική ψύξη. Με τον ψεκασμό ο αέρας που ρουφούν τα κλιματιστικά ψύχεται. Ετσι, τα μηχανήματα «αντιλαμβάνονται» τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χαμηλότερα με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τον βαθμό απόδοσής τους και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρακολούθησαν από κοντά το πείραμα. Η πτώση της θερμοκρασίας με τη βοήθεια του ψεκαστικού συνεπώς και η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνονται μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο ψεκασμός. «Θέλετε να το δείτε;». Μέχρι να ολοκληρώσει τη φράση του ο κ. Χωριανόπουλος που έθεσε ταυτόχρονα σε λειτουργία το ψεκαστικό και να μας οδηγήσει από το εσωτερικό του ίντερνετ καφέ στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, η θερμοκρασία είχε αρχίσει να μειώνεται. Στα 10 – 15 λεπτά που έδειχνε το ψεκαστικό και περιέγραφε τη λειτουργία του συστήματος, η θερμοκρασία από 29,9° C (η εξωτερική μονάδα βρίσκεται στη σκιά) έπεσε στους 23,6° C.

Ο μηχανολόγος διευκρινίζει πως όλα αυτά αφορούν αερόψυκτες μονάδες μεσαίου εμπορικού τύπου (40.000 BTU και άνω), «που συναντάμε σε καταστήματα. Το κέρδος εξοικονόμησης σε μικρότερες μονάδες που τοποθετούνται σε οικίες, είναι κατά πολύ μεγαλύτερα».

ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΤΟΣ. Εκατό έως 300 ευρώ κοστίζει η εγκατάσταση ενός ψεκαστικού συστήματος (αποτελείται από μια απλή υδραυλική εγκατάσταση από σωλήνες και ψεκαστικά (μπεκ νερού) στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Η απόσβεσή του όμως γίνεται πολύ γρήγορα, σε διάστημα 1-3 μηνών, λόγω του πολύ χαμηλού κατασκευαστικού κόστους, λέει ο κ. Χωριανόπουλος.