Στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, οικονομικό κέντρο της χώρας κι ένα από τα παραδοσιακά προπύργια του καθεστώτος, μεταφέρθηκε το κέντρο της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία από χθες, με τους αντάρτες να επιχειρούν την «απελευθέρωσή» του. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις, ενώ οι άμαχοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη. «Για πρώτη φορά αισθανόμαστε ότι το Χαλέπι έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία μια γυναίκα που αρνήθηκε να κατονομαστεί. Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί εδώ και μέρες και η Δαμασκός όπου ο Στρατός φαινόταν χθες να ανακτά τον έλεγχο μέρους της πρωτεύουσας εξαναγκάζοντας τους αντάρτες να υποχωρήσουν με επίθεση από αέρος. Στη Δαμασκό, πάντως, φέρεται να βρίσκεται ο Μπασάρ αλ Ασαντ παρά τις φήμες ότι είχε καταφύγει στη Λατάκια. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τον σύρο δικτάτορα, στη δεύτερη εμφάνισή του μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Τετάρτη από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Ο Ασαντ συναντήθηκε με τον νέο αρχηγό του επιτελείου των συριακών δυνάμεων, Αλί Αμπντάλα Αγιούμπ.

Η δεύτερη απόπειρα του Μπασάρ αλ Ασαντ να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση δεν βοήθησε στην εκτόνωση της έντασης που επικρατεί στα σύνορα με την Τουρκία ούτε στην άμβλυνση της ανησυχίας για την τύχη του χημικού οπλοστασίου της χώρας. Ο φόβος ότι μια ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος θα ανοίξει τον δρόμο για να πέσουν σε λάθος χέρια τα χημικά όπλα είναι διάχυτος στο Ισραήλ που κάνει γνωστό ότι ετοιμάζεται να επέμβει για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τις Ηνωμένες Πολιτείες που δηλώνουν ότι παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση.

«Εκτός από την παρακολούθηση των αποθεμάτων, διαβουλευόμαστε ενεργά με τους γείτονες της Συρίας – και φίλους μας στη διεθνή κοινότητα – για να υπογραμμίσουμε την κοινή μας ανησυχία για την ασφάλεια των όπλων αυτών», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων σε αντίποινα για τη δολοφονία τεσσάρων ανώτατων αξιωματούχων του καθεστώτος. Την ίδια ώρα, η Τουρκία ενίσχυε τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία στέλνοντας αντιαεροπορικές συστοιχίες εδάφους – αέρος και οχήματα μεταφοράς προσωπικού στον σιδηροδρομικό σταθμό Μαρντίν.