Το ρωσικό Κοινοβούλιο προέβη χθες στην κατ’ αρχήν ψήφιση ενός νομοσχεδίου που απαιτεί από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες ασκούν πολιτική δραστηριότητα στη Ρωσία και λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, να αποδεχθούν τον χαρακτηρισμό «ξένοι πράκτορες», ο οποίος και θα αναφέρεται σε όλα τα διαδικτυακά και έντυπα κείμενά τους. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται για να προστατεύσει τη Ρωσία από εξωτερικές προσπάθειες επηρεασμού της εσωτερικής πολιτικής, όμως οι επικριτές του πιστεύουν ότι οι Αρχές θα χρησιμοποιήσουν τον νόμο για να περιορίσουν τους αντιφρονούντες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο το συνέταξαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δέχονται κεφάλαια από το εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλονται σε πολύ αυστηρούς οικονομικούς ελέγχους και να εκδίδουν δύο φορές τον χρόνο λεπτομερείς αναφορές για τις δραστηριότητές τους. Εάν δεν συμμορφωθούν θα τους επιβληθούν πολύ μεγάλα πρόστιμα ή ακόμα και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη. Πιο ανησυχητική όμως είναι η αναφορά του χαρακτηρισμού «ξένοι πράκτορες» που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα υλικά των οργανώσεων αυτών, μια φράση που είναι συνδυασμένη με την κατασκοπεία.

Η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου εγκρίθηκε χθες από τη Δούμα με 323 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και μία αποχή, ενώ απαιτούνται για να γίνει νόμος η έγκριση άλλων δύο αναγνώσεων, κατόπιν η έγκριση από την Ανω Βουλή και, τέλος, η υπογραφή του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης πιστεύεται ότι είναι μια απόπειρα περιορισμού των δραστηριοτήτων της οργάνωσης Golos, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και ήταν εκείνη που μίλησε για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές.