Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας μετά το πράσινο φως που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία περιλαμβάνεται στην ειδική μελέτη (master plan) του έργου.

«Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο που προβλέπεται για την περιοχή της Αθήνας» σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Αν λέμε όχι σε έργα, λέμε όχι σε νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν θέλουμε να γίνει τίποτα, πάντα θα υπάρχει μία δικαιολογία».

Κατά την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατέστησε σαφές πως θα αποδοθούν με την ανάπλαση συνολικά 178.000 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων αναψυχής και πρασίνου.

Ειδικότερα, σε 100.000 τ.μ. θα ανέλθουν συνολικά οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στον Βοτανικό και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μετά την ολοκλήρωση της διπλής ανάπλασης.

Ενδεικτικό είναι, όπως είπε, ότι μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις της μελέτης στον Βοτανικό μειώνεται κατά 60% η συνολική δόμηση.

Οπως διευκρίνισε ο περιφερειάρχης, με τη διπλή ανάπλαση αφενός το Κέντρο της Αθήνας αποκτά συνεχόμενη ζώνη πρασίνου από τον Λυκαβηττό μέχρι το γήπεδο και στη συνέχεια με την περιοχή των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τα οποία επίσης θα αναπλαστούν.

Αφετέρου, τόνισε ο κ. Σγουρός, μία υποβαθμισμένη περιοχή όπως αυτή του Βοτανικού αναβαθμίζεται και καθίσταται σημαντικό αθλητικό κέντρο.

«Ολοι επικεντρώσανε το ενδιαφέρον τους στο εμπορικό κέντρο του ιδιώτη, ενώ το σωστό είναι ότι πρέπει να συζητάμε για τη διπλή ανάπλαση» υπογράμμισε και σημείωσε πως «η ιδιωτική επένδυση είναι λιγότερο από 10% της έκτασης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής στην ανάγκη ο Δήμος Αθηναίων να ολοκληρώσει το οδικό δίκτυο της περιοχής, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα έργα υποδομής, όπως τα αποχετευτικά και υδραυλικά έργα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ. Παρέμβαση έκανε και για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο του έργου, ο κ. Σγουρός πρότεινε ένα μικρό τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, της τάξης του 10%, να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κοιμητηρίου το οποίο θα εξυπηρετεί τους δήμους των νοτίων προαστίων, καθώς και για τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.