Το νέο φορολογικό σύστημα, οι εργασιακές σχέσεις, οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων προβλέπονται στην πρόταση-διακήρυξη της τριμερούς επιτροπής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) την οποία κατέθεσε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα προβλέπονται και αλλαγές σε θεσμικά θέματα, όπως η κατάργηση για μη πολιτικές δραστηριότητες της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Πρόκειται για εισηγήσεις που θα αποτελέσουν τον πυλώνα των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού και των μελών της νέας κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η νομοθέτηση ενός νέου φορολογικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετίας με μείωση των έμμεσων φόρων και των συντελεστών ΦΠΑ, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων, καθώς και η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης ιδιαίτερα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ακόμη, η θέσπιση του Περιουσιολογίου και πόθεν έσχες, η σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάστασή του από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η διακήρυξη προτείνει να ορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι – εργοδότες και εργαζόμενοι – το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ. Επίσης, προτείνεται άμεση χορήγηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων για την αποκατάσταση αδικιών σε σχέση με τα ειδικά επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων για αυτή τη χρονιά ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).

Για την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ η διακήρυξη δίνει έμφαση στην αγροτική παραγωγή, στα τρόφιμα, στη μεταποίηση και στην ανάπτυξη της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας και του ορυκτού πλούτου. Προτείνει επίσης την αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και τη δυνατότητα της απελευθέρωσης μεγάλων κεφαλαίων μέσω του ΕΣΠΑ, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την αξιοποίηση (όχι εκποίηση) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Εμφαση στις εγγυήσεις διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ζητεί η προγραμματική διακήρυξη και σύνδεσή τους με την ανάπτυξη και όχι με εισπρακτικούς στόχους. Σχετικά με τη δημόσια Υγεία προτείνει άμεσα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς και της σπατάλης, καθώς και επείγοντα μέτρα για τον ομαλό εφοδιασμό νοσοκομείων και ασθενών με φάρμακα.

Στα θεσμικά η διακήρυξη αναφέρει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για θέματα που δεν σχετίζονται με την πολιτική δραστηριότητα, τον ορισμό πλαφόν στο συνολικό ποσόν που λαμβάνουν οι βουλευτές από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, την επανεξέταση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης των κομμάτων και την καθιέρωση υποχρεωτικού πόθεν έσχες για όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα (μέλη της κυβέρνησης και κρατικοί λειτουργοί).

Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση και την ασφάλεια προτείνεται η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, η διασπορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας μέχρι τον επαναπατρισμό τους και η ανάληψη πρωτοβουλίας για την αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ.