Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία στο έντυπο Ε9 έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Στη διαδικτυακή διεύθυνση www.gsis.gr (υπηρεσίες προς πολίτες) οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν με τους ειδικούς κωδικούς πρόσβασης που έχουν προμηθευτεί να υποβάλουν το έντυπο Ε9 οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010) προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο ΕΤΑΚ ή Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Ε9 θα παραμείνει ανοικτή για περίπου δύο εβδομάδες ακόμη, αν και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να δώσουν νέα μικρή παράταση προκειμένου να ολοκληρωθεί με ακρίβεια το περιουσιολόγιο.

Από την άλλη, η δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2012, φυσικών και νομικών προσώπων, υποβάλλεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέχρι την 31η Ιουλίου 2012.

Ολες οι οθόνες της ειδικής εφαρμογής χωρίζονται σε θεματικές ενότητες, όπως είναι το έτος αναφοράς, τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο) κ.τ.λ.

Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει επιβεβαίωση της περιουσιακής εικόνας για κάποιο έτος από τον χρήστη, τότε κατά την είσοδό του στο σύστημα εμφανίζεται κατάλληλο προειδοποιητικό μήνυμα που του δίνει οδηγίες τι πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος. Πατώντας πάνω στην καρτέλα «περιουσιακή κατάσταση» εμφανίζονται τα στοιχεία της οικογενειακής και περιουσιακής εικόνας του για το έτος αναφοράς, που φαίνεται επάνω αριστερά στην οθόνη.

Φόρμα επεξεργασίας. Η φόρμα επιτρέπει την εισαγωγή ή διόρθωση των στοιχείων ενός κτίσματος/οικοπέδου. Πατώντας πάνω στο εικονίδιο που βρίσκεται στο δεξιό μέρος κάθε λίστας της φόρμας καταχώρισης εμφανίζονται τα περιεχόμενα της λίστας, από όπου μπορεί να γίνει απευθείας η επιλογή πατώντας πάνω στην επιθυμητή γραμμή. Για παράδειγμα, πατώντας στο εικονίδιο της λίστας των νομών εμφανίζεται η πλήρης λίστα των νομών της Ελλάδας.

Ο χρήστης μπορεί να μεταβεί απευθείας στην επιλογή που επιθυμεί σε οποιαδήποτε λίστα που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της διεύθυνσης του ακινήτου, εάν πληκτρολογήσει μέσα στο πεδίο ένα ή περισσότερα γράμματα στα ελληνικά.

Κάθε λίστα για την καταχώριση της διεύθυνσης του ακινήτου ενεργοποιείται εφόσον ο χρήστης επιλέξει τιμή στην παραπάνω από αυτή τη λίστα αρχίζοντας από τον νομό.

Για τον εντοπισμό του οικοδομικού τετραγώνου όπου βρίσκεται το ακίνητο μπορεί να γίνει η χρήση χάρτη, εφόσον ο δήμος ή η κοινότητα είναι εντός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων. Το κουμπί του χάρτη ενεργοποιείται αφού επιλέξει ο χρήστης νομό και δημοτικό/κοινοτικό διαμέρισμα από τις αντίστοιχες λίστες. Στη λίστα για την επιλογή του ιδιοκτήτη του ακινήτου εμφανίζονται μόνο τα ενεργά μέλη της δήλωσης και όχι αυτά που έχουν διαγραφεί λόγω θανάτου ή άλλης αιτίας.

Αφού ο χρήστης ολοκληρώσει όλες τις αλλαγές στη φόρμα καταχώρισης, πατάει την «ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων του ακινήτου». Σε περίπτωση που η φόρμα παρουσιάζει σφάλματα, τότε εμφανίζεται κατάλληλο μήνυμα στην οθόνη προς ενημέρωση του χρήση. Επιπλέον, μαρκάρονται με κόκκινο χρώμα τα πεδία της φόρμας στα οποία υπάρχει σφάλμα και παρέχεται η δυνατότητα, με την τοποθέτηση του κέρσορα εντός ενός μαρκαρισμένου με κόκκινο χρώμα πεδίου, να δει ο χρήστης ακριβώς για τι είδους σφάλμα πρόκειται. Για να αποθηκευτούν οι αλλαγές στη δήλωση είναι απαραίτητο να διορθωθούν όλα τα σφάλματα της φόρμας.