Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων στο πλαίσιο της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης έχουν πλήξει τα μεγέθη των εταιρειών του κλάδου και τα τελευταία δύο χρόνια οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών από εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και τις θυγατρικές πολυεθνικών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.

Εξαίρεση έως τώρα αποτελεί η Βιανέξ της οικογένειας Γιαννακόπουλου, γνωστή από την εμπλοκή της με το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

Βεβαίως και τα οικονομικά μεγέθη της Βιανέξ έχουν υποστεί μείωση καθώς οι πωλήσεις το 2011 περιορίστηκαν στα 302 εκατ. ευρώ, έναντι 322 εκατ. ευρώ το 2010 και 377 εκατ. ευρώ το 2009, αλλά ακόμη το προσωπικό δεν έχει νιώσει τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Το 2010 η εταιρεία συμφώνησε με τους εργαζομένους και παρείχε αυξήσεις 6%. Το 2011 ακολούθησαν νέες αναπροσαρμογές (όχι όμως σε όλο το προσωπικό) και για το τρέχον έτος συμφωνήθηκε να παγώσουν οι αυξήσεις αλλά να διατηρηθούν όλα τα κεκτημένα της κλαδικής σύμβασης (ωριμάσεις κ.ά.). Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια που εκδηλώθηκε για τα καλά η ύφεση στον κλάδο, στη Βιανέξ δεν έχει γίνει καμία απόλυση. Μάλιστα, στο τέλος του 2011 η επιχείρηση προχώρησε και σε δέκα προσλήψεις.

Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Βιανέξ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», επισήμανε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι της Βιανέξ στήριξαν την εταιρεία και συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη υψηλών κερδών. Ετσι, τώρα κι εμείς, ως διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον κόσμο μας, ασχέτως οικονομικών επιδόσεων».

Δεν είναι τυχαίο ότι η Βιανέξ δεν έχει σωματείο εργαζομένων. Ιδρύθηκε κάποια στιγμή αλλά έσβησε καθώς η οικογένεια που ελέγχει την εταιρεία ανέκαθεν πλήρωνε μισθούς πάνω από την κλαδική σύμβαση, λειτουργούσε με όρους Δημοσίου – όποιος προσλαμβανόταν έφευγε συνταξιούχος – και έδινε παροχές που δεν προβλέπονταν από καμία σύμβαση, όπως άτοκα δάνεια ή κανονική καταβολή ημερομισθίων αν κάποιος εργαζόμενος απουσίαζε από τη δουλειά για μακρύ χρονικό διάστημα για λόγους υγείας.

Η Βιανέξ απασχολεί στις τέσσερις βιομηχανικές μονάδες της (τρεις στην Αττική και μία στην Πάτρα) και στα γραφεία διοίκησης περίπου 1.000 εργαζομένους. Ξεκίνησε ως εισαγωγική επιχείρηση, αλλά το 1974 έκανε το μεγάλο βήμα, όταν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις άρχισαν να της αναθέτουν και την παραγωγή (Under License) προϊόντων τους. Σήμερα, σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τής Βιανέξ έχει ως παραλήπτες διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.