Ο Σύρος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος όσο στη χώρα του επιχειρούν «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών». Το καθεστώς αποφάσισε το Σάββατο τη σταδιακή απόσυρση διπλωματών του από την ΕΕ, ενώ Ρωσία και αραβικά κράτη προχώρησαν σε συμφωνία πέντε σημείων, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία.

«Η Συρία είναι έτοιμη να δεχθεί κάθε ειλικρινή προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση απέναντι σε όσα διαδραματίζονται» μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, επικαλούμενο δηλώσεις του Μπασάρ αλ Άσαντ ενώπιον του Κόφι Ανάν. «Πολιτικός διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όσο ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες σκορπούν το χάος» είπε ο Σύρος ηγέτης έπειτα από τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ.

Όση ώρα ο Κόφι Ανάν συνομιλούσε με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μία προσπάθεια να πιέσει προς τον τερματισμό του εμφυλίου, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας επιχειρούσαν στην πόλη Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 16 αντάρτες, επτά στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Χάμα και η Χομς, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Πιέσεις στη Ρωσία

Έντονες επικρίσεις για τη στάση που τηρεί απέναντι στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία δέχθηκε το Σάββατο η Μόσχα, στη διάρκεια συνάντησης στο Κάιρο του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου. Πάντως, στο τέλος της συνάντησης ανακοινώθηκε συμφωνία πέντε σημείων, σε μία προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο στο Κάιρο με τον Κόφι Ανάν, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν προστατεύει κανένα καθεστώς», αλλά ωστόσο δεν θεωρεί πως για την κρίση πρέπει να κατηγορηθεί μόνο η μία πλευρά. Ο Λαβρόφ ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια, όμως αυτό δεν εμπόδισε το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία να ασκήσουν δριμύτατη κριτική στη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπεν Γιάσεμ αλ- Θάνι είπε ότι η εκεχειρία δεν αρκεί και πως ο Σύρος ηγέτης και οι αξιωματούχοι του πρέπει να λογοδοτήσουν. Ζήτησε, επίσης, την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων. «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το συριακό καθεστώς ότι η υπομονή του κόσμου και η δική μας υπομονή έχουν εξαντληθεί» είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ-Φαϊσάλ υποστήριξε ότι η αδυναμία συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση ψηφίσματος, επιτρέπει στο καθεστώς να συνεχίζει να δολοφονεί πολίτες. Η στάση Κίνας και Ρωσίας -που άσκησαν βέτο στα ψηφίσματα- «έδωσε στο καθεστώς της Συρίας την άδεια να συνεχίσει τις βίαιες πρακτικές εναντίον του λαού του».

Ο Λαβρόφ απάντησε λέγοντας ότι είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, εφόσον δεν θα δίνει την εξουσία στους αντάρτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συντάξει ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται κάθε άλλο αισιόδοξο για την τύχη του.

Παρά τις διαφορές τους πάντως, ο Λαβρόφ και οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου κατέληξαν σε συμφωνία πέντε σημείων. Ειδικότερα, συμφώνησαν ότι πρέπει να τερματιστούν οι συγκρούσεις, συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη για αμερόληπτη παρακολούθηση της κατάστασης, στην αντίθεση τους στην ξένη επέμβαση, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην υποστήριξη τους προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν.

Αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Άσαντ αποφάσισε τη σταδιακή ανάκληση των πρέσβεών της από χώρες της ΕΕ, φοβούμενη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους απελάσει ως απάντηση στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

Άραβες διπλωμάτες δήλωσαν το Σάββατο -χωρίς να αναφερθούν σε συγκεκριμένες χώρες- ότι η συριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από πρεσβευτές της να επιστρέψουν στη Δαμασκό το συντομότερο δυνατόν.