ΩΣ ΠΡΩΗΝ υπουργός Εξωτερικών και πολιτικός με άποψη για τα διεθνή, ο Αντώνης Σαμαράς έχει το δικό του savoir faire στα εξωτερικά. Προκύπτει κι από το μονοπάτι των ταξιδιών του. Πήγε στο Ισραήλ – αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η προσέγγιση Αθήνας -Ιερουσαλήμ από το καλοκαίρι του 2010 και μετά αλλάζει τα περιφερειακά δεδομένα. Πήγε στη Μόσχα – επιχειρώντας να ανοίξει μια κλειστή για την Ελλάδα πολιτική αγορά. Και τώρα ετοιμάζεται να πάει στην Κίνα. Το γραφείο του προέδρου ετοιμάζει πυρετωδώς μιαν επίσκεψη στην υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Το πρόγραμμα και οι ημερομηνίες προσεχώς.

Του πήγε πεσκέσι

ΜΙΑ κι αναφέρθηκα στο υπουργείο Εξωτερικών, να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κολλήσει με το θέμα των εκταμιεύσεων – ρεκόρ από τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ την περίοδο 2009-2011. Η σπίθα που προκάλεσε το ενδιαφέρον είναι ένας ανώνυμος, πλην ογκώδης, φάκελος που έφθασε στην Κουμουνδούρου πριν από μερικούς μήνες. Εικάζεται ότι η προέλευσή του είναι από το Γενικό Λογιστήριο – δηλαδή «από μέσα».

ΥΠΟ την έννοια αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έρχεται σε δύσκολη θέση όταν το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθεται και του καταλογίζει «αερολογίες» στο θέμα των απορρήτων. Ακούω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ πήγε να καταθέσει στον εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη εξοπλισμένος με συγκεκριμένα στοιχεία (άλλο ρεπορτάζ στη σελίδα 27). Οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν και το θέμα αυτό, ο δε Αλέξης φαίνεται ότι τους πήγε πεσκέσι.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πάει ο φάκελος των απορρήτων.

Γιατί άλλαξαν γραμμή

ΓΙΑΤΙ άλλαξε γραμμή η τρόικα στο θέμα των κοινών και προνομιούχων μετοχών των τραπεζών; Ως γνωστόν, το κείμενο των τροϊκανών για τη νέα δανειακή προβλέπει ότι οι τράπεζες θα ενισχυθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται η μετοχική σύνθεση και παραμένουν ανέπαφες οι διοικήσεις των τραπεζών. Πηγή με γνώση της υπόθεσης εξηγεί ότι «η τρόικα δεν ήθελε, διά των κοινών μετοχών, να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και έτσι να περιέλθει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο έλεγχός τους στο πολιτικό σύστημα».

Η ΛΟΓΙΚΗ των προνομιούχων μετοχών είναι κατ’ ουσίαν άλλη μια εκδήλωση της αυξημένης καχυποψίας των δανειστών μας έναντι της ελληνικής πολιτικής τάξης. Ολα αυτά ενώ οι γνώστες επιμένουν ότι η «ανοιχτή επιστολή» Σήφη Βαλυράκη προς Λουκά Παπαδήμο και πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του περί ρευστότητας των τραπεζών στην πραγματικότητα είναι τροχιοδεικτικό για μια πιθανή αντεπίθεση των ανθρώπων του Γιώργου Παπανδρέου, που επιμένει στις κοινές μετοχές.