«Πρόεδρε, καλύτερα να μην πας στο Ισραήλ. Το κόμμα είναι σκορποχώρι. Πρέπει να μείνεις εδώ και να αναλάβεις πρωτοβουλίες». Με την επισήμανση αυτή στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιχείρησαν να τον προειδοποιήσουν για το άγριο κλίμα που επικρατεί στο σώμα, αλλά και για την αναγκαιότητα – μεσούσης μιας από τις κρισιμότερες περιόδους για το μέλλον της χώρας – το κόμμα να έχει παρόντα αρχηγό.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβεί στο Ισραήλ», ενώ και το Ισραηλινό Ινστιτούτο που τον έχει προσκαλέσει ως κεντρικό ομιλητή στις εργασίες του την Τετάρτη αναφέρει την παρουσία του κ. Παπανδρέου στο επίσημο πρόγραμμά του.

Η προτροπή προς τον κ. Παπανδρέου να είναι παρών λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – δεν είναι άσχετη με τη διαπίστωση ότι οι βουλευτές είναι σε αναβρασμό. Ηδη αρκετοί έχουν θέσει ανοιχτά ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδρασή τους ενόψει μάλιστα της λήψης πρόσθετων μέτρων.

Πριν από λίγες ημέρες άρχισε μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάτω από κείμενο που θα ζητούσε αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου. Η προσπάθεια αυτή σταμάτησε στο ξεκίνημά της, όλο και περισσότεροι όμως εκτιμούν πλέον ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την παρουσία – εδώ και τώρα – ενός δυναμικού αρχηγού που θα ασχολείται με τη σύνθεση των απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πάντως την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Μετά την ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση άρθρων του πολυνομοσχεδίου πολλοί έχουν διαμηνύσει στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού όπως και η μείωση του κατώτατου μισθού αποτελούν κόκκινο πανί και δεν πρόκειται να τις ψηφίσουν. Τη δυσφορία των βουλευτών ήρθε να επιτείνει η διαπίστωση πως η τρόικα στο υπόμνημά της που διένειμε στους πολιτικούς αρχηγούς αναφέρεται σε προνομιούχες μετοχές των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ή σε κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ΧΟΡΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. Στο μεταξύ τα κορυφαία στελέχη εξακολουθούν με δηλώσεις τους να αναφέρονται στα εσωκομματικά, αφήνοντας αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με κείμενό του που ανήρτησε στο Διαδίκτυο τονίζει ότι ουδέποτε ενοχλήθηκε από την άδικη κριτική, καθώς η παραδοχή του ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο φώτισε ακόμη μία πλευρά της πρωθυπουργοκεντρικής δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι «το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ηγεσίας», ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης επανέφερε την πρότασή του για εκλογή ηγεσίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Αννα Διαμαντοπούλου (Mega) χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε προσφάτως ο Νίκος Παπανδρέου και η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ο Γιώργος έπρεπε ήδη να έχει φύγει».