Η εικόνα για την Ουγγαρία

Eszter Sαndorfi

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλά άρθρα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσίασαν μια αρκετά υποκειμενική εικόνα για τα ουγγρικά γεγονότα, αμφισβητώντας την αντίληψη και τη δέσμευση της ουγγρικής κυβέρνησης και των ψηφοφόρων για τη δημοκρατία.

Ως Πρεσβευτής της Ουγγαρίας στην Αθήνα αλλά και ως ούγγρος πολίτης, ο οποίος έζησε ενεργά την αλλαγή του καθεστώτος, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να βελτιώσω την εικόνα της πατρίδας μου.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει αποκτήσει τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών εδρών στις εκλογές του 2010, και έχει δεόντως εξουσιοδοτηθεί να ολοκληρώσει την εικοσαετή διαδικασία της αλλαγής του καθεστώτος. Για τη δημιουργία του νέου Συντάγματος, η κυβέρνηση ζήτησε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο τη γνώμη των πολιτών και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράσουν τις απόψεις τους, τα οποία κόμματα όμως δεν χρησιμοποίησαν αυτήν την ευκαιρία.

Η Επιτροπή της Βενετίας έχει εκδώσει για το νέο Σύνταγμα μια κατά βάση θετική γνωμοδότηση, ενώ τα κριτικά της σχόλια ελήφθησαν υπόψη στην τροποποίησή του. Το νέο Σύνταγμα ορίζει τις βασικές ελευθερίες και τη δημοκρατία. Η ονομασία της χώρας είναι «Ουγγαρία», το πολίτευμα όμως παραμένει «Δημοκρατία». Στο νέο Σύνταγμα περιλαμβάνεται το ανώτατο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος (50%), το οποίο θέλουν να εισαγάγουν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης. Μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα του προϋπολογισμού καταφέραμε να μην ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ. Το εξωτερικό εμπόριο είχε μεγάλο πλεόνασμα, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, τώρα ανέρχεται στο 10%.

Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μην επιβαρυνθούν μόνο οι απλοί μισθωτοί λόγω της ενίσχυσης της οικονομίας, γι’ αυτό η κυβέρνηση επέβαλε έκτακτο φόρο στις τράπεζες και στις πολυεθνικές εταιρείες. Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης την πρόθεση να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, ενώ τον φόρο επί των τραπεζών καθιέρωσαν ήδη και άλλα κράτη.

Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στην προηγούμενη συναλλαγματική ισοτιμία, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης στο 73%, όμως εξαιτίας της τεχνητής υποτίμησης του φιορινιού, ανήλθε πάλι στο 82%. Η κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ένα προστατευτικό δάνειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας σε τρεις τομείς: στο ζήτημα του νόμου για την Κεντρική Τράπεζα, του νόμου που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και της πρόωρης συνταξιοδότησης των δικαστών. Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τον Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι λαμβάνουμε υπόψη όλα τα επιχειρήματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η ουγγρική νομοθεσία είναι εναντίων των κανονισμών της ΕΕ. Η πολιτική πίεση όμως, η οποία αγνοεί τη θέληση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, βλάπτει πολύ.

Εχω διαπιστώσει ότι ο ελληνικός λαός δεν υποφέρει μόνο από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και από τα μέτρα λιτότητας, αλλά και από την εικόνα που παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη χώρα τους. Η αντικειμενική, αξιόπιστη πληροφόρηση ενισχύει την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή μας ως σταθερό κράτος – μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αθλητική ενημέρωση

Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου

Παρακολουθώντας εδώ και πολύ καιρό την έντυπη αθλητική ενημέρωση της εφημερίδος σας ως προς το ισπανικό πρωτάθλημα, κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα είχε την απορία αν η έγκριτη εφημερίδα σας είναι στην Ελλάδα γραφείο τύπου της Μπαρτσελόνα ή του Μισέλ Πλατινί; Διαφορετικά πώς να εξηγήσει την εμπάθεια, τη μονομέρεια και την έλλειψη κάθε αντικειμενικότητας που παρουσιάζονται οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ από την Ισπανία. Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή μεγάλη ομάδα ποδοσφαίρου που να την αντιμετωπίζετε με τέτοια φανατική αντιπάθεια όπως τη Ρεάλ Μαδρίτης; Πέρα από τις σκοπιμότητες και τα κατασκευασμένα για εύλογους λόγους ποδοσφαιρικά είδωλα, υπάρχει και το καλό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν και οι νηφάλιοι αναγνώστες και οι ψύχραιμοι και πραγματικοί φίλοι του ποδοσφαίρου, γιατί θα πρέπει να ανέχονται αυτήν την προκλητικά εμπαθή παρουσίαση της ποδοσφαιρικής ζωής στην Ισπανία; Δεν αξίζουν αυτοί οι αναγνώστες τον σεβασμό της έγκριτης κατά τα άλλα εφημερίδας σας;

Η ανάγκη νέου πολιτικού σχηματισμού

Γιώργος Κρανάς

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Πιθανόν να ταίριαζε αυτός ο τίτλος στα όσα τελευταία συμβαίνουν ή προμηνύονται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα του όλου πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ από εκεί που εξέφραζε τους μικρομεσαίους και μη προνομιούχους Ελληνες, στην πορεία έχασε τον προσανατολισμό του και διαχειρίστηκε σπάταλα ή ιδιοτελώς τα χρήματα που δίνονταν από την Ευρώπη για να μπουν οι στέρεες βάσεις που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη. Δεν κατανόησε εγκαίρως, πως «λεφτά υπάρχουν» μόνο σε μια χώρα που παράγει περισσότερα απ’ όσα καταναλώνει και αντί να στραφεί προς την ενίσχυση της παραγωγικότητας, στηρίχτηκε στο κράτος, το οποίο λειτούργησε ως καλός πατερούλης με λαϊκίστικη πολιτική.

Εξαρτήθηκε από το φθηνό χρήμα του δανεισμού, όπως και το άλλο κόμμα εξουσίας, χωρίς να το διοχετεύσει σε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, που θα αξιοποιούσε πραγματικά και όχι στα λόγια, αλλά και ούτε πρόχειρα κι αποσπασματικά, τον φυσικό πλούτο της χώρας και θα έκαμε ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό. Στην ουσία ναρκοθέτησε το μέλλον της χώρας και τα όνειρα των επόμενων γενεών τα αρχειοθέτησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Σήμερα, διαπλεκόμενοι και συνένοχοι για το κατάντημα του ΠΑΣΟΚ αλληλοσπαράσσονται, για να κερδίσουν τις προνομιούχες θέσεις του ξεπερασμένου από την κοινωνία κομματικού μηχανισμού, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι μάχες που λαμβάνουν χώρα γίνονται πάνω στις στάχτες της χώρας, πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά ερείπια και πάνω στην αγωνία ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος πληρώνει τα επίχειρα της σιωπής και της ανοχής που επέδειξε έναντι των φανερών και αφανών δυναστών.

Παρθενογένεση βεβαίως στην πολιτική δεν υπάρχει, γι’ αυτό και ένα τµήµα του υγιούς πολιτικού προσωπικού θα δώσει τη μάχη για τη δηµιουργία ενός νέου µετα-µεταπολιτευτικού πολιτικού σχηματισμού, αξιόπιστου και ικανού να αντιµετωπίσει τη σηµερινή κρίση και να εμφυσήσει προσδοκίες στον λαό και ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες.

Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να συστρατευθούν όλοι, όχι μόνο για να συνθέσουν το καινούργιο, αλλά, πρωτίστως, για να αποκλείσουν όσα κατά καιρούς πολιτικά πρόσωπα έχουν ταυτιστεί απολύτως µε το προηγούµενο μοντέλο της διακυβέρνησης.

Και στο πλαίσιο αυτό προτείνω: πρώτον, την κάθαρση και την επιβολή αυστηρών πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων σε όλους εκείνους που κακοδιαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, δεύτερον, τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες τους, τρίτον, τη δημοσιοποίηση έμμισθων θέσεων που πήραν «μαλιστάνθρωποι» σε δημόσιους οργανισμούς και συλλογικά όργανα.

Θα ήταν μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, τη στιγμή που ο λαός, ενώ έχει συμβάλει με το παραπάνω, ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση καθημερινά.

Ο νέος τρόπος διακυβέρνησης

Παναγιώτης Χ. Τόλος

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Η οικονομική κρίσης της Ελλάδας δεν είναι έκτακτο περιστατικό. Είχαμε ειρήνη και όχι πόλεμο, και απορώ τόσοι υπουργοί Οικονομικών που πέρασαν δεν θέλησε κανένας να προλάβει τον κίνδυνο;

Το 1980 κάποια συζήτηση έγινε ότι έχουμε χρέος, αποσοβήθηκε κάπως το 1990, έγινε κάποια συζήτηση ότι βαδίζουμε σε χρέος, έμεινε πάλι αδιάφορο. Και πάνω από όλα ζητούν να γίνουν πάλι εκλογές με τον τρόπο διακυβέρνησης που μας έφεραν σε αυτήν την οικονομική κρίση. Και δεν είναι υπεύθυνος ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ελεύθερος διάλογος μήπως βρεθεί τρόπος καλύτερης διακυβέρνησης.

Προτείνω κυβέρνηση με 150 βουλευτές, με προτεραιότητα τις ψήφους και μία ανεξάρτητη επιτροπή από τρεις από κάθε λειτούργημα – ίσον 9 – και 6 επιστήμονες οικονομολόγους να διαχειρίζονται τα οικονομικά ζητήματα για τα έσοδα και έξοδα, να ελέγχουν και να ελέγχονται για να μη φτάσουμε σε οικονομική κρίση- αδιέξοδο.

Ο Καποδίστριας είχε δηλώσει ότι θα συντηρείται από τα οικογενειακά του έσοδα. Και σήμερα βουλευτές, δήμαρχοι και τόσοι άλλοι παίρνουν μισθούς από 6.000 ευρώ συν άλλα επιπλέον. Να μειωθούν οι αποδοχές που παίρνουν στο 30%. Γιατί ο λαός δεν ψήφισε να παίρνουν αυτόν τον μισθό και Βουλή με τριακόσιους.

Αυτό είναι ένα πρόχειρο σχέδιο, μπορεί να προστεθούν παραλειπόμενα ή κάτι καλύτερο για το μέλλον. Οταν στερήσουμε την Βουλή από 150 βουλευτές δίνουμε ένα ψωμί σε πάνω από 30.000 ανθρώπους κάθε μέρα. Να γίνει δημοψήφισμα για αλλαγή συστήματος διακυβέρνησης.