Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται τον ερχόμενο Ιούνιο από την κυκλοφορία της ταινίας πορνό «Βαθύ λαρύγγι» με πρωταγωνίστρια τη Λίντα Λάβλεϊς. Κι αυτήν την επέτειο με την οποία σηματοδοτείται η διαδρομή των ερασιτεχνικών πορνοφίλμ προς τις σύγχρονες παραγωγές μίας οργανωμένης βιομηχανίας, το Χόλιγουντ την υπενθυμίζει με δύο ταινίες, βιογραφικού χαρακτήρα.

Η Λίντα Λάβλεϊς και η τραγική της κατάληξη είναι η κεντρική ιδέα και των δύο νέων παραγωγών. Στην ταινία «Lovelace» πρωταγωνιστεί η Αμάντα Σίφριντ («Mamma Mia!») και στο «Inferno: Α Linda Lovelace Story» η Μάλιν Ακερμαν («Watchmen»).

Η ιστορία της Λάβλεϊς είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακή όσο και πικρή. Ο σύζυγός της Τσακ Τρέινορ ήταν εκείνος που τη συμπαρέσυρε στο περιβάλλον της ψυχαγωγίας των ενηλίκων – για να το πούμε πολιτικώς ορθά. Και αμέσως η πρωταγωνίστρια της ερασιτεχνικής ταινίας «Βαθύ λαρύγγι», χάρη στις επιδόσεις της στο στοματικό σεξ έγινε πασίγνωστη προσελκύοντας την προσοχή και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

Ομως η φήμη δεν οδηγεί στην ευτυχία, λέει η ιστορία της «Lovelace» που σκηνοθετούν οι Ρομπ Επσταϊν και Τζέρι Φρίντμαν. Μετά την αναπάντεχη και γρήγορη επιτυχία της ταινίας της, η Λίντα Λάβλεϊς εγκατέλειψε τον κόσμο του πορνό, αλλά ήταν πλέον εθισμένη στα ναρκωτικά.

Το επόμενο βήμα της ήταν μία συμμαχία με ομάδες σταυροφορίας κατά των παραγωγών πορνό που τις οργάνωσαν οι αμερικανίδες φεμινίστριες των 70s Αντρέα Ντόρκιν και Κάθριν Μακίνον. Αλλά ούτε αυτή η φεμινιστική συμπαράσταση λύτρωσε τη Λάβλεϊς, καθώς αργότερα δήλωσε ότι οι πολέμιες των ταινιών πορνό φεμινίστριες την εκμεταλλεύτηκαν αναλόγως.

Οι βιογραφικές ταινίες γι’ αυτήν τη γυναίκα υπογραμμίζουν μία σύγχρονη διαπίστωση. Η ίδια η βιομηχανία του πορνό πήρε από την περίπτωση Λάβλεϊς μερικά μαθήματα, αναφέρει η ιντερνετική εφημερίδα theatlantic.com. Τις τελευταίες δεκαετίες παράγοντες όπως πολιτικοί και οικονομικοί χειρισμοί, αλλά και στρατηγικές γύρω από τη δημόσια υγεία συνέβαλλαν στη μεταμόρφωση της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Η ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον ιό του AIDS διαμόρφωσαν συνθήκες ασφάλειας και έθεσαν τα όρια επαγγελματισμού για όσους συμμετέχουν.