Όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχήμα για το PSI μέσα στο επόμενο οκταήμερο και η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει έως τις 13 Φεβρουαρίου.

«Χρειάζονται κάποιες μέρες μεταξύ της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων και της επίσημης αναγγελίας», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει την ενεργό συμμετοχή της τρόικας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μια «αμοιβαία επωφελής λύση», η οποία θα εκπληρώνει πλήρως όλες τις παραμέτρους της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Βασικός στόχος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, είναι το χρέος να φτάσει το 2020 σε ένα επίπεδο της τάξεως του 120% του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η τρόικα παρουσίασε στο Eurogroup την επικαιροποιημένη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι νέες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας και ειδικότερα για την ύφεση.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα οκτώ χρόνια και πέρα από το 2020, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να αλλάξει η οικονομική ψυχολογία της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, ωστόσο, ότι συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως οι συνεχείς αναθεωρήσεις δεν είναι χρήσιμες.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι κρίσιμη παράμετρος, αλλά υπάρχουν και άλλες οι οποίες δεν σχετίζονται με την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης (πέραν των 130 δισ. ευρώ).

Εξήγησε, επίσης, ότι αυξομείωση του επιτοκίου κατά 0,5%, επηρεάζει κατά 1% το χρέος. O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε, εξάλλου, ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι και η αναζήτηση έμμεσων τρόπων αύξησης της συμμετοχής του δημόσιου τομέα, κατά τρόπο που να μη συνεπάγεται αύξηση των δανείων προς την Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το λεγόμενο PSI «θα βγάλει από τους ώμους του ελληνικού λαού ένα βάρος 100 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 47% του ΑΕΠ».

Σημείωσε, επίσης, πως οι εταίροι της Ελλάδας έχουν συνειδητοποιήσει ότι η στήριξή της σε αυτήν την προσπάθεια, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, εξάλλου, ότι θεωρεί πολύ πιθανή την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι αυτό είναι τόσο προς το συμφέρον τους, όσο και προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα συνδέεται με το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σημείωσε, δε, ότι η συμφωνία για τις προϋποθέσεις του δεύτερου δανειακού προγράμματος πρέπει να επέλθει το ταχύτερο δυνατό, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε δημόσια προσφορά για το PSI. «Χωρίς τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, έτσι όπως αυτές καθορίζονται από την τελευταία (5η) έκθεση της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, η ελληνική πλευρά παρουσίασε μια τρισέλιδη έκθεση στην οποία καταγράφονται όλα όσα έχει επιτύχει την τελευταία διετία η ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις για το νέο πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας, λέγοντας ότι στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα πρέπει να συμβάλλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, η ώρα των δύσκολων αλλά ιστορικών και σημαντικών αποφάσεων, και τώρα είναι η ώρα να εξηγήσουμε κοιτώντας στα μάτια τον Έλληνα πολίτη ότι η χώρα μπορεί να ξαναγίνει περήφανη. Όχι μόνο να διασωθεί αλλά να κερδίσει το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε, εξάλλου, ότι τα πολιτικά κόμματα θα εκφράσουν τη συναίνεσή τους στο νέο πρόγραμμα, τόσο αναλαμβάνοντας ενυπόγραφες δεσμεύσεις πριν από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, όσο και κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Δίωρη συνάντηση Ε. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας

Δίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε την Τρίτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση διαμορφώθηκε όλο το περίγραμμα των ειδικότερων συζητήσεων που πρέπει να γίνουν και των θεμάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου δανειακού προγράμματος.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα ως προς το PSI, στο πλαίσιο των αποφάσεων της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές συνδέουν άμεσα το θέμα του «κουρέματος» και της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) με τη νέα δανειακή σύμβαση και, κυρίως, με τα πρόσθετα μέτρα που θα τη συνοδεύουν.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα ζητεί επίμονα τη λήψη άμεσων μέτρων (κατάργηση κατώτατου μισθού και 13ου- 14ου

μισθού, κατάργηση ωριμάνσεων, περικοπή επικουρικών συντάξεων, μείωση της δαπάνης στον τομέα της υγείας, περαιτέρω περιορισμό της ανελαστικότητας στην αγορά εργασίας, απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα, κλείσιμο οργανισμών

και φορέων, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, κ.λπ.).

Νταλάρα: «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αντιληφθούν το διακύβευμα»

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα παραδέχθηκε ότι το επίπεδο κουπονιού των νέων ομολόγων παραμένει ακόμη σημαντικό θέμα, ενώ εμπόδιο αποτελεί και το νομικό ζήτημα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «η θέση μας στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ελληνικό χρέος είναι σαφής», αναφέροντας παράλληλα πως επιθυμεί «μια τακτική διαχείριση της κατάστασης του ελληνικού χρέους».

Τέλος, ο κ. Νταλάρα τόνισε πως «είναι σημαντικό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αντιληφθούν το διακύβευμα και να συνεργαστούν προς την επίτευξη μιας λύσης».

Πιέσεις για άμεση συμφωνία με την τρόικα

Εν τω μεταξύ, συμφωνία το συντομότερο δυνατό και επεξεργασία των παραμέτρων ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος, ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού», είπε.

Τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί τον στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020. Το επιτόκιο ανέρχεται σήμερα στο 4%.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις απαιτεί η τρόικα

Τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν, περιλαμβάνει αναλυτικά το «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, καθώς και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης.

Στο κείμενο της τρόικας, στο οποίο στηρίχθηκαν όλες οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, παρουσιάζονται στο εισαγωγικό μέρος «οι δυσκαμψίες στην ελληνική αγορά εργασίας» και γίνονται σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν, ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες. Προτείνει λοιπόν η τρόικα την οριζόντια κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προτείνουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές, ειδικά σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

Η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο μειώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης. Η πρόσφατη απελευθέρωση της αγοράς (το υψηλότερο όριο ομαδικών απολύσεων) δεν εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες, διαπιστώνει η τρόικα, ενώ επιπλέον σε ορισμένες εταιρείες και κλάδους όπου είναι απαραίτητη μία μείωση του εργατικού δυναμικού, η διεύθυνση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιους θα απολύσει.