Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης, την έκδοση ευρωομολόγων και την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών αντί για μέτρα λιτότητας ζητούν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, που έχουν συγκροτήσει άτυπο μέτωπο πιέζοντας τη Γερμανία να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Οι πιέσεις αυτές μάλιστα φαίνεται να αποφέρουν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας και αξιωματούχους της ευρωζώνης που επικαλούνται οι «Financial Times», ήδη η Ανγκελα Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τη δύναμη πυρός των ταμείων βοήθειας της ΕΕ σε 750 δισ. ευρώ, επιτρέποντας την παράλληλη λειτουργία του σημερινού προσωρινού ταμείου EFSF (με υπόλοιπα κεφάλαια 250 δισ. ευρώ) και του νέου ταμείου ESM που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο (με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των «Financial Times» το Βερολίνο ζητά σε αντάλλαγμα από τις χώρες της ευρωζώνης να δεσμευτούν για ακόμη πιο σκληρές περικοπές στα χρέη και τα ελλείμματα.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ. Η παγκόσμια οικονομία απειλείται με κατάρρευση ανάλογη με αυτή της Μεγάλης Υφεσης τη δεκαετία του ’30, προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της χθες στο Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στο Βερολίνο.

Οπως είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν ιδρύσουν επειγόντως ένα ταμείο βοήθειας με περισσότερα κεφάλαια, η Ιταλία και η Ισπανία θα κινδυνεύσουν επειδή δεν θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές λόγω του υψηλού κόστους.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Πρακτικά η Λαγκάρντ προτείνει:

n Να αυξηθούν τα κεφάλαια του ταμείου σωτηρίας ενώνοντας το υπάρχον προσωρινό ταμείο βοήθειας EFSF με το νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί (ESM), με τη βοήθεια της ΕΚΤ ώστε να υπάρχει αρκετό χρήμα στην Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ο Μάριο Μόντι έχει ζητήσει να διπλασιαστούν τα κεφάλαια του ESM σε 1 τρισ. ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση επισήμως αντιστέκεται στις προτάσεις αυτές παρότι θεωρείται ότι θα τις επανεξετάσει μέχρι τον Μάρτιο.

n Να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλιστούν η σταθερότητα των τραπεζών και η ρευστότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων.

n Να προχωρήσει η στενότερη ενοποίηση της ευρωζώνης.

n Να εξεταστεί η έκδοση ευρωομολόγων (είπε ότι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να συνοδευτεί από κοινά μέτρα δανεισμού για να βοηθηθούν οι πιο φτωχές χώρες).

n Να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα αφού τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους δεν βοηθούν την οικονομία

Το ΔΝΤ συζητά επίσης αύξηση των κεφαλαίων του κατά 500 δισ. δολάρια για να ενισχύσει το οπλοστάσιό του ενάντια στην κρίση.

«Οσο περισσότερο περιμένουμε τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση. Η μόνη λύση είναι να προχωρήσουμε μαζί μπροστά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε φτάσει σε κρίσιμη καμπή. Δεν μιλάμε για τη σωτηρία μιας χώρας ή μιας περιοχής. Μιλάμε για τη σωτηρία ολόκληρου του κόσμου από μια βουτιά της οικονομίας», είπε η Λαγκάρντ. Νωρίτερα, ο Μάριο Μόντι είχε ζητήσει ξανά να εξεταστεί το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων ώστε να μπορέσει να υιοθετηθεί μια τέτοια λύση το επόμενο έτος. Ο ιταλός Πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τη γερμανίδα Καγκελάριο έχει θίξει το ζήτημα της ανάπτυξης της οικονομίας επειδή πιστεύει ότι η εφαρμογή μόνο μέτρων λιτότητας δεν είναι λύση. Ετοιμάζεται μάλιστα να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 9 Φεβρουαρίου, όπου θα συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν τους τρόπους ενίσχυσης της δύναμης πυρός της ευρωζώνης ενάντια στην κρίση. Ο Μόντι ανακοίνωσε ακόμη ότι προχωρά την αποκρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Eni.

ΚΑΙ Ο ΝΤΡΑΓΚΙ. Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει να ενισχυθεί το νέο ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας στο 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».