Νέα μέτρα, κυρίως στο μέτωπο των μισθών και της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, είναι το δίπτυχο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρησιμοποιώντας ως όπλο την πολυαναμενόμενη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές.

Το παραλίγο έμφραγμα που προκάλεσε ο Πολ Τόμσεν την Παρασκευή το βράδυ στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές φαίνεται ωστόσο να αποτρέπεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά τις εντατικές επαφές του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με ευρωπαίους ηγέτες το Σαββατοκύριακο, αλλά και μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Ανγκελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο.

Οι δύο πλευρές, Ελλάδα και τραπεζίτες, είχαν άλλωστε έρθει αρκετά κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το κούρεμα την Παρασκευή και ο λόγος που δεν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ήταν η παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο ζήτησε – σύμφωνα με πληροφορίες – συνολικότερη λύση εφ’ όλης της ύλης.

Ο Πολ Τόμσεν υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, κάτι που καθιστά μη βιώσιμο το χρέος, με βάση τους όρους της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Για να γίνει βιώσιμο, σύμφωνα με τον δανό τεχνοκράτη, απαιτείται όχι μόνο ένα βαθύτερο κούρεμα, αλλά και μέτρα-σοκ στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι ο κρίσιμος παράγων στις διαπραγματεύσεις για το PSI είναι να διασφαλιστεί ότι το 2020 το χρέος της χώρας θα είναι βιώσιμο. Ερωτηθείς, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αν το κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών κατά 70% θα είναι αρκετό, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Εξαρτάται από τις λεπτομέρειες. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». Οπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις της Παρασκευής κατέληγαν σε ένα κούρεμα 65%-70%.

Ο ίδιος πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά θα χρειαστεί να το κάνει, «διαφορετικά η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, οι μεταρρυθμίσεις που ζητά τώρα η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ θα συμβάλουν – κατά την άποψή της – στην τόνωση της ανάπτυξης.

ΨΑΛΙΔΙ. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή περικοπή μισθών, ιδίως στις πρώην ΔΕΚΟ, μείωση κατώτατου μισθού, ψαλίδισμα 13ου και 14ου μισθού και βεβαίως αναστολή αυξήσεων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περικοπή επικουρικών συντάξεων, κλείσιμο φορέων και απολύσεις στο Δημόσιο.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις απόψεις περί ριζικής περικοπής των μισθών και διαπραγματεύεται μια λύση με βελτιωμένους όρους δανεισμού της χώρας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τον εξυπηρετεί η ελληνική οικονομία.

Οπωσδήποτε, θα υπάρξουν και μέτρα μισθολογικού χαρακτήρα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αλλά θα επιδιωχθεί να είναι λιγότερο επώδυνα από αυτά που εισηγείται η τρόικα. Συνολική συμφωνία πάντως δεν αναμένεται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones, το οποίο επικαλείται πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις για το PSI, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία πιέζουν τους πιστωτές της Ελλάδας να δεχθούν χαμηλότερα επιτόκια στα νέα, κουρεμένα ομόλογα που θα πάρουν, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Συγκεκριμένα, αναφέρει το τηλεγράφημα, ζήτησαν επιτόκιο 3,5% την Παρασκευή το βράδυ, όταν η Αθήνα και το IIF είχαν σχεδόν συμφωνήσει σε ένα επιτόκιο 4%-4,2%.

Τα χαμηλότερα επιτόκια και το μεγαλύτερο κούρεμα θα αντισταθμίσουν – κατά το ΔΝΤ – την ύφεση, που, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ξεπεράσει την πρόβλεψη για 2,8% φέτος, ενώ θα συνεχιστεί και το 2013.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε χθες, μιλώντας στον Αnt1, ότι η πρόταση της Παρασκευής ήταν η καλύτερη προσφορά των ιδιωτών πιστωτών και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή δεν θα υπάρξει συμφωνία και η χώρα θα χρεοκοπήσει. «Δεν αναφέρω συγκεκριμένο επιτόκιο, αλλά θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους και της χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα επιτευχθεί συμφωνία.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιμένουν, ωστόσο, ότι το επιτόκιο δεν είναι ο καθοριστικός παράγων αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις.

ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΚΤ. Ενας άλλος τρόπος για μεγαλύτερο κούρεμα είναι να διευρυνθεί η γκάμα των ομολόγων που θα κουρευτούν. Μεταξύ άλλων, συζητείται να ενταχθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν προς το παρόν εξαιρεθεί.