Διασωληνομένοι στηνΜονάδα ΕντατικήςΘεραπείας νοσηλεύονται ένα μωρό από τη Λιβύηκαι μια ασθενής από την Ουκρανία, εξ’ αιτίας σοβαρών επιπλοκών μετά την μόλυνση τους από τον πανδημικό ιό Α (Η1Ν1).

Το μωράκι από την Λιβύη, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη το ένα έτος, είχε μολυνθεί από τον ιό πριν έρθει στην χώρας μας. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαίτερη κρίσιμη από τους θεράποντες ιατρούς, καθώς η βλάβη στους πνεύμονες είναι εκτεταμένη και σοβαρή.

Σοβαρή όμως είναι η κατάσταση και μίας γυναίκας από την Ουκρανία, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, καθώς εμφάνισε βαριά πνευμονία – συνήθης επιπλοκή του ιού Α (Η1Ν1).

Πάντως, ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Σωτήρης Τσίοδρας, εμφανίζεται καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας ότι η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται σε χαμηλά προς το παρόν επίπεδα, διευκρινίζοντας ότι τα δύο περιστατικά είναι «εισαγόμενα».

Ωστόσο εφιστά την προσοχή των πολιτών, κυρίως δε των ανθρώπων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω χρόνιων νοσημάτων, στο ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης ώστε να αποφύγουν τυχόν σοβαρές επιπλοκές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να αυξηθεί τις ερχόμενες εβδομάδες.