Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ζητά από τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τη χώρα του στην επίθεση των αγορών που έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος δανεισμού, διακινδυνεύοντας να οδηγηθεί σε σύγκρουση με την Ανγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους «Financial Times», ο Μάριο Μόντι ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF), το οποίο σημειωτέον υποβαθμίστηκε χθες από τη Standard & Poor’s, να εξεταστεί το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων και να παρέμβει πιο δυναμικά στην αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάγια θέση του Μόντι είναι επίσης ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι μόνο σε λιτότητα, που ζητά το Βερολίνο. Ο ιταλός Πρωθυπουργός ζητώντας από τη Γερμανία πολύ περισσότερα από όσα δίνει σήμερα για την ευρωζώνη, φαίνεται ότι ακολουθεί διαφορετική πολιτική από τη Μέρκελ, η οποία έχει σύμμαχο τον Νικολά Σαρκοζί στην προσπάθεια για την επιβολή πιο αυστηρής λιτότητας. Η διαφορά απόψεων μεταξύ Μόντι και Μέρκελ-Σαρκοζί είναι ίσως ο πραγματικός λόγος που προκάλεσε την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης των τριών τους στη Ρώμη στις 20 του μήνα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 30 του μήνα. Επισήμως η αναβολή αποφασίστηκε επειδή «δεν είχε συντονιστεί» η ατζέντα των ηγετών και ιδιαίτερα του Σαρκοζί, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε ενοχλημένος χθες όταν ρωτήθηκε σχετικά στη Μαδρίτη, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον ισπανό Πρωθυπουργό.

Ο Μάριο Μόντι είχε συναντήσει νωρίτερα στη Ρώμη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι αναπτυξιακή πολιτική και όχι μόνο πολιτική λιτότητας. Ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ απένειμε τα εύσημα στον Μόντι για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει κατά τους δύο μήνες ως πρωθυπουργός. Ο Μόντι υποσχέθηκε να ανακοινώσει νέα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας αυτή την εβδομάδα.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Οπως είπε στους «Financial Times» ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, η κυβέρνησή του παίρνει μέτρα λιτότητας «για το καλό των μελλοντικών γενεών της Ιταλίας» και όχι για το Βερολίνο. Σε αντάλλαγμα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα του. Χαρακτήρισε επίσης το γερμανικό όραμα για την «κουλτούρα της σταθερότητας» ως «πολύτιμο γερμανικό προϊόν το οποίο εξήχθη με μεγάλη επιτυχία» σε άλλες χώρες και κοινωνίες της ευρωζώνης. Προειδοποίησε όμως πως «αν δεν αναγνωριστεί ότι συντελείται αυτή η ισχυρή κίνηση (της Γερμανίας) προς την πειθαρχία και τη σταθερότητα… θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση στις χώρες οι οποίες υποβάλλονται σε πολύ σκληρή πειθαρχία».

Τέλος, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι θεωρεί χρήσιμη την ενίσχυση του EFSF και την έκδοση ευρωομολόγων. Προσέθεσε όμως, για να μην προκαλέσει σύγκρουση, ότι τα ευρωομόλογα είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο μέλλον. Παραδέχτηκε επίσης ότι ο ίδιος, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έχουν συμφωνήσει να μη σχολιάζουν την πολιτική της ΕΚΤ. Κατέληξε ωστόσο με νόημα ότι η ΕΚΤ μπορεί να αισθανθεί μικρότερη πίεση αφού υπογραφούν οι νέοι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας από την ΕΕ, «να αλλάξει ή να μην αλλάξει τη νομισματική της πολιτική».