Σχέδιο για να τονωθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που αποτελεί κατά κοινή ομολογία απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η κρίση, συζήτησαν εκτός από το θέμα της Ελλάδας η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 30 Ιανουαρίου.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη Σύνοδο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη το θέμα της επιβολής φόρου συναλλαγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τη στενότερη οικονομική ενοποίηση στην ΕΕ και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας (EFSF).

Πάντως όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ, ενόψει της ανάληψης από τη σκανδιναβική χώρα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι δύσκολη και δεν θα ολοκληρωθεί με μια σύνοδο.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ. Στόχος της Μέρκελ και του Σαρκοζί είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη, καθώς τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν κίνδυνο στασιμότητας. Τα νέα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε συνδυασμό με πολύ χαμηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το Βερολίνο από τις αγορές δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι ουσιαστικά η μόνη που πάει καλά στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά η απειλή για τη Γερμανία παραμένει όπως φάνηκε και από τη μείωση 0,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο.

«Η Καγκελάριος κι εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» στην Ευρώπη, είπε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ακόμη ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στο θέμα του «δημοσιονομικού συμφώνου» για στενότερη οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης. Ο Σαρκοζί πιέζει επίσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την άνοιξη, να επιβληθεί φόρος συναλλαγών (φόρος Τόμπιν, ή φόρος «Ρομπέν των Δασών»). Ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμπερον όμως έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στην προσπάθεια αυτή, εκτός και αν ο φόρος επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο διπλωματική ήταν η Μέρκελ αναφέροντας ότι το ιδανικό θα ήταν να επιβληθεί ο φόρος και στις 27 χώρες της ΕΕ.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) Φίλιπ Χίλντεμπραντ παραιτήθηκε τελικά χθες μετά τον σάλο που ξέσπασε για συναλλαγές σε συνάλλαγμα που είχε πραγματοποιήσει η σύζυγός του. Οπως είπε ο Χίλντεμπραντ, δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν ήξερε για τις εν λόγω συναλλαγές και υπέβαλε την παραίτησή του για να προστατέψει το κύρος της SNB.