Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αιγύπτου, έχει επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, είναι γνωστός bon viveur και πρόσφατα ενεπλάκη με την πολιτική, καθώς συνίδρυσε ένα φιλελεύθερο κόμμα. Χθες όμως έγινε γνωστό ότι ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Ναγκίμπ Σαουίρις θα καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή επέδειξε βλασφημία στέλνοντας από το twitter του ένα σκίτσο του Μίκι και της Μίνι με… ισλαμική περιβολή.

Σε μια υπόθεση που αναδεικνύει όλες τις συγκρούσεις – πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές – που έχουν έρθει στην επιφάνεια στην Αίγυπτο μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις της Αραβικής Ανοιξης, την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ, την ανάληψη της εξουσίας από τον Στρατό και την ενίσχυση στις εκλογές των ισλαμιστικών κομμάτων, ο Σαουίρις, εξέχον μέλος της κοινότητας των Κοπτών της Αιγύπτου, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Τον περασμένο Ιούνιο ο 57χρονος επιχειρηματίας θέλοντας να κάνει χιούμορ, όπως λέει, βρήκε ένα γνωστό σκίτσο των δύο ποντικών του Ουόλτ Ντίσνεϊ που κυκλοφορούσε στο Ιντερνετ – τον Μίκι με γενειάδα και κελεμπία και τη Μίνι με φερετζέ – και την έστειλε στο twitter του. Λίγο μετά και καθώς άρχισαν να εκδηλώνονται πολλές διαμαρτυρίες, ο Σαουίρις την απέσυρε και ζήτησε συγγνώμη. Αυτό όμως δεν θεωρήθηκε επαρκές από μια ομάδα ισλαμιστών δικηγόρων, οι οποίοι προσέφυγαν εναντίον του στη Δικαιοσύνη.

Ο Ναγκίμπ, ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους του δισεκατομμυριούχου Ονσι Σαουίρις (η περιουσία του υπολογίζεται από το περιοδικό «Forbes» περίπου στα τρία δισ. δολάρια) και πρόεδρος του ομίλου Orascom που απασχολεί σήμερα 20.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα γνωστός και στην Ελλάδα λόγω της ανάμειξής του επί τέσσερα χρόνια μέχρι το 2010 στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind. Τον Απρίλιο, έπειτα από τις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Πλατεία Ταχρίρ και την απομάκρυνση του Μουμπάρακ από την εξουσία, ο Σαουίρις είχε ιδρύσει μαζί με άλλους το κόμμα Ελεύθεροι Αιγύπτιοι (με στόχο, όπως δήλωσε, «να προσελκύσει ειλικρινείς επιχειρηματίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας»), το οποίο συμμετείχε στις πρόσφατες εκλογές σε συνεργασία με άλλα φιλελεύθερα κόμματα.

Στις εκλογές τα ισλαμικά κόμματα (η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σαλαφιστές) συγκέντρωσαν σχεδόν τα 2/3 των ψήφων και τον τελευταίο καιρό η ένταση στην Αίγυπτο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων αυξάνεται επικίνδυνα. Μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από την προτροπή ισλαμιστών για μποϊκοτάζ της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Mobinil που ανήκει στον Σαουίρις, η εταιρεία έχασε περισσότερους από 300.000 συνδρομητές, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Επικοινωνιών. Ο επιχειρηματίας παραμένει επικριτικός απέναντι στα ισλαμιστικά κόμματα και επαναλαμβάνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το νέο Σύνταγμα της χώρας να διαμορφωθεί βάσει της θρησκείας. Και οι ισλαμιστές ως απάντηση έχουν αρχίσει να υπενθυμίζουν τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με το καθεστώς Μουμπάρακ…