Ο Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ, 26 χρόνων, κινδυνεύει να αφήσει την τελευταία του πνοή στις αιγυπτιακές φυλακές. Κάνει απεργία πείνας μετά τη σύλληψή του από τις Αρχές της χώρας επειδή έγραψε στο μπλογκ του το προφανές, ότι ο αιγυπτιακός στρατός συνέχισε και μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ να δολοφονεί ειρηνικούς διαδηλωτές. Επειτα από έντονες διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση απελευθέρωσε τον άλλο διάσημο μπλόγκερ που κρατούσε, τον Αλάα Αμπντέλ Φάταχ, ο οποίος είχε επίσης επικρίνει τον στρατό. Ομως ο Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ είναι Κόπτης και η κινητοποίηση υπέρ του είναι πολύ μικρότερη. Η συνέχιση της φυλάκισής του είναι ένα στίγμα για τη δημοκρατία της νέας Αιγύπτου.

Την υπόθεση του Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ προβάλλουν στο εξωτερικό κοινοβουλευτικοί από τη Λιθουανία ώς την Αυστραλία, ανάμεσά τους ο γερουσιαστής Μαρκ Κερκ του Ιλινόι, ο βρετανός βουλευτής Ντένις Μακσέιν, ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ, αλλά και ο γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί. Ο Σανάντ είχε μόλις πάρει πτυχίο κτηνιάτρου και τίποτε δεν τον προδιέθετε για μάρτυρα. Στο μπλογκ του αυτοχαρακτηριζόταν «φιλελεύθερος, λαϊκός, φεμινιστής, επιχειρηματίας, φιλοδυτικός, φιλοϊσραηλινός, άθεος, υλιστής, ρεαλιστής, υπέρ της παγκοσμιοποίησης, αντιμιλιταριστής και ειρηνιστής». Φυλακίσθηκε το Νοέμβριο του 2010 επειδή επέκρινε το καθεστώς του Μουμπάρακ και τον στρατό κι έγινε μία από τις φυσιογνωμίες του δημοκρατικού κινήματος. Απελευθερώθηκε μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, στις 28 Ιανουαρίου 2011, όμως συνελήφθη και πάλι μόλις ανέλαβε την εξουσία ο στρατάρχης Ταντάουι, επειδή «εξύβρισε» τον στρατό στο μπλογκ του – στην πραγματικότητα, επειδή κατήγγειλε και πάλι τη βία των στρατιωτικών επί των διαδηλωτών.

Δικάστηκε χωρίς δικηγόρο από στρατοδικείο τον περασμένο Μάρτιο και τον Αύγουστο καταδικάσθηκε σε τρία χρόνια φυλακή – από τους 12.000 Αιγυπτίους που έχουν προσαχθεί ενώπιον του στρατοδικείου μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, έχει καταδικαστεί το 93%! Αρχισε απεργία πείνας δεχόμενος μόνο γάλα, χυμούς φρούτων και φάρμακα ενώ ο στρατός συνέχιζε την αιματηρή καταστολή και άσκησε έφεση χωρίς να διακόψει την απεργία του. Στις 20 Δεκεμβρίου δικάστηκε και πάλι από στρατοδικείο και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2 ετών για τα «υβριστικά» για τις ένοπλες δυνάμεις κείμενά του. Τα περισσότερα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης και ο στρατός τον εμφάνιζαν τότε ως έναν «εχθρό του έθνους, άθεο και φιλοϊσραηλινό».

Εξαντλημένος από την απεργία πείνας, ο Σανάντ μεταφέρθηκε στην κλινική της φυλακής Ελ Μαργκ σε συνθήκες πλήρης απομόνωσης. Κανένας συγγενής του δεν μπορεί να τον επισκεφθεί παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες. Και όταν αποφυλακίσθηκε ο Αμπντέλ Φάταχ, ο Σανάντ άρχισε να δέχεται πλέον μόνο νερό. Τα νεφρά του υπολειτουργούν και ο θάνατος είναι κοντά. «Ο Σανάντ πρέπει να αποφυλακιστεί αμέσως, είναι θέμα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς», λέει ο διακεκριμένος καναδός νομικός και βουλευτής Ιργουιν Κότλερ απευθυνόμενος στους σημερινούς ηγέτες της Αιγύπτου. «Θα πρέπει να τον απελευθερώσετε προς το συμφέρον της Αιγύπτου. Κάθε μέρα που μένει στη φυλακή κοστίζει στη χώρα. Ο θάνατός του θα ήταν τραγωδία».